Fonet

Ameri "Vojsci Kosova" otkazuju obuku i opremu

Autor:

Pritisak Vašingtona na Prištinu zbog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja. Sjedinjenje Američke Države su otkazale neke programi predviđene za Kosovske snage bezbednosti, saopšteno iz Prištine. Dačić: Pritisak je pravi.

27
A- A A+
bondstil Foto: YouTube/screenshot/AP

"Obavešteni smo da je osam programa za Kosovske snage bezbednosti otkazano. Naravno, to nije dobra vest. Nadam se da će se ova situacija uskoro biti prevaziđena”, rekao je zamenik kosovskog ministra odbrane, Burim Ramadani, za RTK .

Ultimatum SAD Prištini: Ukinite takse, ili ode Bondstil

I pored toga Ramadani kaže da je "bolje za Kosovo da ne postigne sporazum sa Srbijom, nego da ispuni uslove srpskog predsednika Aleksandra Vučića za nastavak dijaloga", odnosno da suspenduje uvoznu carinu za srpsku robu.

Ramadani je, takođe, rekao da ne veruje da se odnosi Kosova sa SAD mogu narušiti zbog uvođenja uvozne takse.

DAČIĆ: AMERIKANCI NISU DVOLIČNI, ZA RAZLIKU OD NEKIH U EU

Dodatno angažovanje SAD pozdravio je i srpski šef dipomatije Ivica Dačić.

Dačić je, odgovarajući na pitanje šta očekuje od posete američkog podsekretara za političke poslove Dejvida Hejla Beogradu i da li Vašington preuzima primat u pregovorima, rekao da angažovanost SAD ne može da zameni pregovarački proces, ali da može da pomogne njegovom odblokiranju, ako se ukinu takse Prištine.

"Mnogo delegacija je iz SAD već dolazilo, svi krenu u Prištinu pa svrate i kod nas. Što se nas tiče, ne moraju da dolaze u Beograd, neka reše sa Prištinom da se ukinu takse i mi idemo dalje", poručio je Dačić u Palati Srbija nakon sednice Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije.

On je primetio da se pristup SAD prema Srbiji promenio i da se na Srbiju više ne gleda kao na "lošeg momka", kao i da SAD ne mogu da shvate kako je moguće da Priština neće da ih posluša i ukine takse.

"I meni je to neverovatno, i pomalo sumnjivo, ali ne mislim da SAD igraju dvostruku igru. Ali, to čine neke evropske zemlje jer ne žele da se dogovor postigne brzo i na principima na kojima se do sada razgovaralo i u kojem oni nisu vodeći", rekao je ministar Dačić.

Povezano

Sve vesti