mondo.rs

Visok nivo testosterona opasan za muškarce

Autor:

Visok nivo testosterona može da predstavlja opasnost za muškarce, upozoravaju naučnici.

Visok nivo testosterona opasan za muškarce Foto: Guliver/Getty Images/Milkos

Naučnici su utvrdili da postoji veza između visokog nivoa testosterona kod muškaraca i stvaranja krvnih ugrušaka, srčanog udara i otkazivanja rada srca. Isto važi i za muškarce koji uzimaju suplemente testosterona kako bi povećali nivo energije i seksualnu želju, upozoravaju.

Ipak, naučnici nisu uspeli sa sigurnošću da utvrde da je testosteron direktan uzrok srčanih problema, zbog čega su planirana dalja istraživanja.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u Njujorku i Univerzitetu u Hong Kongu, a analizirani su podaci 400.000 muškaraca i žena starosti od 40 do 75 godina.

Tim naučnika predvođen profesorkom Meri Šuling pristupio je genima koji pokazuju nivo testosterona i njihovu vezu sa srčanim problemima. Problemi sa srcem analizirani su na osnovu izveštaja učesnika studije i njihovih podataka sa pregleda.

Rezultati su pokazali da kod muškaraca, visok nivo testosterona ima jasnu vezu sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, srčanog udara i prestanka rada srca. Ova veza bila je manje očita kod žena, koje inače imaju niži nivo testosterona.

Naučnici su utvrdili da je testosteron "štetan za tromboemboliju, otkazivanje rada srca i infarkt miokarda, posebno kod muškaraca".

Povezano

Sve vesti