mondo.rs

Ugojite se, smršate i tako u krug?

Autor:

Ako ste često na dijetama, smršate, pa se ugojite i tako u krug, ozbiljno rizikujete svoje zdravlje.

Ugojite se, smršate i tako u krug? Foto: Guliver/Getty images, LightFieldStudios

Dobijanje i gubljenje čak i prilično male kilaže, oko 4,5 kilograma godišnje, značajno povećava rizik od srčanih bolesti kod žena, upozoravaju naučnici.

Bez obzira na to da li želite na brzinu da smršate za leto, a posle opet sebi dajete oduška i ugojite se, drastične promene kilaže nikako nisu dobre za zdravlje, kažu naučnici nakon analize oko 500 žena.

Štaviše, ističu da je održavanje stalne kilaže jednako važno za zdravlje vašeg srca, te da je važno da se stalno hranite zdravo, a ne da nasedate na brze holivudske dijete.

"Postizanje preporučene zdrave kilaže se generalno preporučuje zbog zdravlja srca, ali održavanje zdrave kilaže je teško, a česte promene u kilažu mogu loše da utiču na kardiovaskularno zdravlje", kaže autorka studije dr Bruk Agarval.

U studiji je učestvovalo 485 žena sa prekomernom kilažom, koje u proseku imaju 37 godina, a indeks telesne mase veći od 26. Učesnice su ispitane o tome koliko su puta, izuzevši trudnoće, smršale najmanje 4,5 kilograma, a onda se opet ugojile u roku od godinu dana.

Gotovo tri četvrtine žena (73 odsto) prijavile su da su najmanje jednom imale "epizodu" jo-jo dijeta, a neke od njih su čak i do 20 puta smršale i ugojile se.

Otkriveno je da žene koje su jednom ili više puta skidale i vraćale kilažu u 82 odsto slučajeva manje sklone da imaju optimalan indeks telesne mase (od 18,5 do 25).

Takođe, studijom je utvrđeno da su žene koje su više od tri puta imale epizode jo-jo dijeta imale znatno veće faktore rizika za srčane bolesti. Zanimljivo, najveći štetan uticaj čestog mršavljenja i gojenja je primetan kod žena koje nikada nisu bile u drugom stanju.

"Žene koje nisu bile u drugom stanju su verovatno mlađe i ranije su počele da drže jo-jo dijete", objasnila je dr Agarval.

Dakle, držite se podalje od izgladnjivanja i dijeta koje, koliko god da su efikasne, predstavljaju izvesnu opasnost jer ćete, sasvim izvesno, vratiti kilažu kada opet počnete da jedete "po starom". Umesto toga, potrudite se da postepeno uvodite zdravije navike u ishrani i neka vam cilj bude da se zdravo hranite uvek, a ne samo dok ne skinete koji kilogram viška.

Povezano

Sve vesti