Kako da pobedite bubuljice

Autor:

Problemi sa kožom mogu ozbiljno da nam poljuljaju samopouzdanje. Evo šta možete da uradite da biste ih trajno rešili.

Kako da pobedite bubuljice Foto: Guliver/Getty images, Sasha_Suzi

Ako imate problematičnu kožu, bubuljice su verovatno ostale deo vaše svakodnevice i nakon što ste izašli iz puberteta. Evo šta možete da uradite da ih se rešite.

Na pojavu bubuljica i akni utiču mnogi faktori, hormonske promene tokom ciklusa, genetika, neki lekovi (naročito steroidni), stres, navike u nezi kože… Pravilna ishrana i odgovarajuća nega mogu da pomognu, ali u većini slučajeva, za akne i problematičnu kožu u zrelom dobu odgovorni su hormonski disbalans, preterano aktivne lojne žlezde ili bakterijske infekcije.

Šta možete da uradite?

Pravilna ishrana može da pomogne.

Trebalo bi da jedete namirnice koje su bogate vitaminom A (slatki krompir, šargarepa, losos…) jer vitamin A sprečava mrtve ćelije kože da zapuše pore, i ima vrlo važnu ulogu u smirivanju zapaljenskih procesa u telu. Vitamin C je takođe važan za zdravu kožu (brokoli, spanać, paprika, kivi, pomorandže…) jer potpomaže rast i obnavljanje ćelija.

Unosite dovoljno cinka (crveno meso, bademi, jaja…) jer je važan za imunitet, zarastanje rana i ima protivupalna svojstva.

Protiv zapaljenskih procesa dobro je i začinsko bilje, origano na primer.

Za zdravu kožu neophodne su i zdrave masti, pa bi trebalo redovno da konzumirate masnu ribu (skuša, sardine…), orašaste plodove i semenke. Omega-3 masne kiseline koži pomažu da zadrži prirodnu vlažnost i takođe ublažavaju zapaljenske procese.

Ne bi trebalo da preterujete sa mlekom i mlečnim proizvodima jer ima studija koje su potvrdile povezanost između namirnica iz ove grupe i sklonosti ka aknama. Alkohol bi takođe trebalo da konzumirate u vrlo umerenim količinama. Ako preterujete, može se desiti da vam se nivo hormona u organizmu poremeti, što je ponekad "okidač" za pojavu bubuljica.

Uzdržite se i od prerađenih ugljenih hidrata, keks, beli hleb i paste nisu prijatelji vaše kože, jer izazivaju nagle skokove šećera u krvi koji onda utiče na druge hormone i eto vas u problemu.

Pažljivo birajte proizvode za negu, i imajte u vidu da je uvek bolje da prištedite na karminu nego na kremi za lice.

I pokušajte da se ne nervirate previše. Ponekad, koža reaguje i na stres, to ste verovatno primetili.

Ali, hroničan stres dovodi do porasta nivoa kortizola koji može da izazove lučenje viška masnoće a kao posledica javiće se ozbiljniji problemi sa kožom.

Pokušajte da se opustite bar malo…

Izvor: MONDO

Prirodni načini da usporite starenje
Povezano

Sve vesti