Beta,Tanjug

Ustaše ostali bez mise: Zabrana iz Austrije

Autor:

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajubrga zbog političke instumentalizacije tog događaja.

4
A- A A+
nacisti,austrija,blajburg Foto: Screenshot/BN TV

"Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentaliziuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", stoji u pismu koje je potpisao sekretar biskupije Gurk-Klagenfurt, monsinjor Engelbert Gagenberger.

Ovogodišnja misa u Blajburgu planirano je da bude održana 18. maja.

Sabor na potezu

Hrvatski parlament Sabor, koji je zvanični pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama i domobranima tokom Drugog svetskog rata u Blajburgu, "planira da razgovara sa nadležnim orrganizatorima" povodom zabrane mise. Iu kruga bliskog predsedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, nezvnaično kažu da će delegacija parlamenta najpre o tome razgovarati s Počasnim blajburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom (koja je njen neformalni deo), koji su takođe organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti šta dalje.

Lojbaško polje je proteklih godina bilo stecište proustaški orijentisanih Hrvata, na kojem su oni, uz ustaške simbole, kobasice i piće, kao sledbenici tog pokreta u Drugom svetskom ratu predvođenog kvislingom Ante Pavelićem, organizovali komemoraciju za ubijene pripadnike pokreta nakon što su partizanic oslobodili Jugoslaviju.

U saopštenju se navodi da misa na Blajburgu šteti ugledu Katoličke crkve.

"Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom da posluži kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkoj ideologiji", navodi se u saopštenju, preneo je hrvatski portal Index.

Odluka o uskraćivanju dozvole doneta je, navodi se, nakon "temeljne analize" skupa od prethodne godine i "brojnih razgovora" između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije.

U tim razgovorima su učestvovali vernici hrvatske zajednice u Koruškoj i predstavnici austrijskih organa bezbednosti.

"Analiza mise 2018. je pokazala da uslov za davanje dozvole, koje je pre toga postavio biskup Svarc, u najvećoj meri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni", navodi se u saopštenju.

Austrija: Ustaše su teroristi, grb zabranjen

Iako se skup održava na privatnom posedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

Osuđen i poslednji "pijani ustaša"

Generalno država Austrija je od prošle godine počela pojačano kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, a na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika u Evropskom parlamentu.

Inače, nedavno je u Austriji stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz perioda Nezavisne Države Hrvatske (NDH), i prirodao ih listi na kojoj su svastika i simboli ISIS-a.

Povezano

Sve vesti