Razgovorom do rešenja svakog problema!

Autor:

Pet koraka do bolje komunikacije i smirenja "strasti" kada vas nešto muči.

Razgovorom do rešenja svakog problema! Foto: Guliver/Getty Images/Ivanko_Brnjakovic

Stručnjaci se često bave nijansama konflikta, koje bi trebalo primenjivati u svakodnevnoj komunikaciji – nije ideja da "naučite" kako da se bolje svađate, već da usvojite neke principe zdrave komunikacije i primenjujete ih stalno.

Ostanite pribrani

Udahnite duboko, ako ste se iznervirali, probajte da se smirite, na taj način dajete sebi vremena da racionalno pristupite problemu. Tako ćete bolje razumeti šta se događa, kako se po tom pitanju osećate i kako da to jasno prenesete partneru.

Budite fer

Procenite situaciju realno, budite iskreni i prema sebi, i prema partneru. Ako znate da niste u pravu, priznajte to, neće nikome "pasti kruna s glave". Ne dozvolite da emocije prevladaju, već zaista slušajte jedno drugo, makar vam se ponekad i ne dopadalo to što čujete.

Planirajte

Kada među partnerima nešto zapne, trebalo bi odabrati dobar trenutak da se o tome razgovara. Ne kada ste u gužvi ili umorni, kada jedno od vas ni ne može da priča, ili žurite da biste završili neku obavezu. Budite fer i u planiranju, i ne izmišljajte obaveze ili izgovore kako ne biste morali da razgovarate. Budite razumni, ukoliko vidite da nije trenutak za težak razgovor, svesno ga odložite. Radite na svojoj vezi!

Ne gubite smisao za humor

Znate da ljudi često govore da ih je privukao nečiji smisao za humor? Trebalo bi ga zadržati i u teškim situacijama. Naravno, sa merom i u prikladnom trenutku.

Izvinite se

Kada je to zaista potrebno! Ne "reda radi", i ne zato što to neko očekuje, samo da bi se ispunila forma. Izvinjenje bi trebalo da bude iskreno, i od srca. Niko nije savršen i svima nam se desi da pogrešimo. Ako to priznate vi ili partner, već ste na dobrom putu da izgladite sve što vas muči.

Pogledajte još: Sjajne veze se zasnivaju na ovome

Povezano

Sve vesti