MONDO/Tanjug

ŽENEVA 2019: Najskuplji auto prodat "ispod cene" (FOTO)

Autor:

Bugatijev "crni auto" je ipak najskuplji novi automobil u istoriji.

ŽENEVA 2019: Najskuplji auto prodat "ispod cene" (FOTO) Foto: Beta/Xinhua/Xu Jinquan

"Bugati La Voiture Noire" (u prevodu na srpski "crni auto") jedna je od glavnih atrakcija ženevskog sajma. Prema infomacijama sa lica mesta, cena ovog ovog jedinstvenog automobila bila je 11 miliona evra.

Međutim, potvrđeno je da je prodat za "samo" 9,7 miliona evra neimenovanom kupcu. Veruje se da ga je kupio 81-godišnji Ferdinand Pih, unuk Ferdinanda Poršea, osnivača legendarne sportske marke, kao i kreatora "VW bube".

Pogledajte MONDO film o najstanku "bube":

Izvor: MONDO

Pih je bio izvršpni direktor u Folksvagenu, kompaniji koja je sada vlasnik Bugatija. Francuski proizvođač je saopštio da je kupac "entuzijasta koji voli Bugati".

Ovim iznosom "crni auto", koji je inspirisan Bugatijevim predratnim modelom "atlantik", postao je najskuplji novoproizvedeni automobil u istoriji. Prethodni rekord iznosio je osam miliona evra, koliko je koštao Rols Rojsov model "sveptejl".

Prvi čovek Bugatija Stefan Vinkelman rekao je da je "crni auto" prava kombinacija "tehnologije, estetike i luksuza".

Ova Bugatijeva "zver", proizvedena u čast 110. rođendana fabrike, ima karoseriju od karbonskih vlakana, a pod haubom se nalazi osmolitarski W16 motor koji razvija 1.500 konjskih snaga uz neverovatnih 1.600 Nm i troši u proseku 22 litra na 100 kilometara.

Pogledajte i ovaj zanimljivi video o inspiraciji za "crni auto":

Izvor: YouTube/Bugatti

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubriciMONDO Auto, kao i na našimFacebookiInstagram stranicama.

Povezano

Sve vesti