Tanjug

Oglasila se Kolinda zbog zabrane u Blajburgu

Autor:

Hrvatska predsednica reagovala je na odluku Katoličke crkve da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice ustašama pobijenim na blajburškom polju.

7
A- A A+

Kolinda Grabar Kitarović Foto: Tanjug/Hina/Tomislav Pavlek Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da "ne može da se meša u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vernica duboko žali zbog takve odluke".

"Predsednica Republike Hrvatske ne može da se meša u odnose između crkvenih vlasti. Ali, kao Hrvatica i katolička vernica duboko žali zbog takve odluke mesnog diocezijskog upravitelja.

Predsednica Republike uverena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rešenje kako bi katolički vernici mogli javno misom da odaju počast blajburškim žrtvama i žrtvama Križnog puta", piše u reakciji hrvatske predsednice na odluku diocezijskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt monsinjora Engelberta Gugenbergera, prenosi Hina.

Podseća se da je Katolička Crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer smatra da se se ova misa politički instrumentalizuje.

Navodi se da je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) juče "izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice na blajburškom polju" i "u celini odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku".

Smatraju da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osećaja za patnju nedužnih".

Povezano

Sve vesti