mondo.rs

Klinci se stalno svađaju? Evo šta možete da uradite

Autor:

Stalne svađe među decom za roditelje umeju da budu vrlo bolno iskustvo koje narušava harmoniju porodičnog života.

Klinci se stalno svađaju? Evo šta možete da uradite Foto: Guliver/Getty images, p_ponomareva

Ako imate dvoje ili više dece, malo je verovatno da će njihovo odrastanje proći bez (bar povremenih) sukoba. Zašto se to dešava? Zato što deca, kao i odrasli, odmeravaju svoje snage, bore se za pažnju, uticaj i poštovanje. A pošto su još samo deca, onda u tome i greše, ne birajući uvek najbolje metode za postizanje onoga što žele.

Pošto su roditelji "nadležni" za rešavanje tekućih pitanja, evo šta bi trebalo da uradite. Od suštinske je važnosti da probleme ovog tipa shvatite ozbiljno i rešavate pažljivo.

Zaustavite raspravu i pomozite im da se smire

Čim primetite da se deca svađaju, odmah ih prekinite. U suprotnom, klinci mogu da izgube kontrolu i ozbiljno povrede jedno drugo. Pre nego što počnete da razgovarate o tome što se dogodilo, sedite tako da svi budete u istom nivou, smestite se na pod na primer. Ako vi stojite, a oni sede, deca mogu imati utisak da ih osuđujete. Birajte reči kojim im se obraćate, i pažljivo saslušajte ono što imaju da vam kažu.

Nikad ne birajte stranu

Jednakost i ravnopravnost moraju uvek biti prioritet. Oduprite se iskušenju da se postavite u ulogu "sudije". I imajte u vidu da nikad nije moguće utvrditi tačan uzrok svađe, ako niste bili prisutni od prve sekunde, što najčešće nije slučaj, morate priznati. Neka vaše pravilo bude da će UVEK biti kažnjeni ili SVI koji su učestvovali u svađi ili NIKO.

Učite decu da je kompromis uvek najbolje rešenje

Ako se rasprava među decom često završi tučom, dajte sve od sebe da im objasnite da je to neprihvatljivo i da je udaranje dozvoljeno samo kao metod odbrane. Ovo deluje kao nemoguća misija, ali, zato ste roditelj. Dodatan problem je što deca u ranom uzrastu teško poimaju koncept kompromisa. Zato je važno da budete tu, jer ćete tako moći da usmerite razgovor u pravcu koji donosi rešenje.

Obezbedite mesto na kojem će deca moći da se oslobode besa

Odaberite zajedno jedan jastuk, na primer, i postarajte se da svi znaju da je to JEDINA stvar u kući koju je dozvoljeno udariti u nastupu gneva.

Imajte razumevanja

Roditeljima je teško da slušaju rođenu decu kako urlaju jedno na drugo uz salve ružnih reči. Ali, nemojte nikad izgubiti iz vida njihove godine i njihovu nezrelost. Ako ste upravo čuli da jedno vaše dete drugom kaže da ga "mrzi", to može biti zastrašujuće, ali kad su deca u pitanju reči nemaju težinu koju imaju kad ih izgovaraju odrasli, ne zaboravite to.

Nagradite lepo ponašanje

I ovde ne mislimo na materijalne stvari. Nagradite ih tako što ćete im reći koliko ste srećni i ponosni kad vidite da su nešto uradili zajedno, kad se lepo igraju, kad pomažu jedno drugom.

U najvećem broju slučajeva, pohvala ima mnogo snažniji efekat od grdnje.

Budite im dobar uzor

Nemojte se svađati na neprimeren način pred decom. Nemojte psovati u saobraćaju. Nemojte govoriti ružno o drugima. Nemojte u besu zalupiti vrata. Nikad. Deca rade ono što vide, a ne ono što im se kaže.

Pustite ih, nek se svađaju do mile volje

Ko ima sestru, prepoznaće se

Povezano

Sve vesti