"Ceca u Zagrebu je pobeda za umetnost"

Autor:

Slavni pevač ocenjuje da su "cajke" na hrvatskim stanicama pobeda regionalne umetnosti, otkriva i zašto u intervjuu za "Novosti".

"Ceca u Zagrebu je pobeda za umetnost" Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Pevač Bijelog Dugmeta Alen Islamović rekao je za "Večernje novosti" da su odnosi u bivšoj Jugoslaviji barem malo popravljeni zahvaljujući umetnosti.

"Umetnost otvara vrata, polako ali ih otvara. Pre godinu dana nisi mogao da zamisliš da će u centru Zagreba otvoriti radio koji pušta Cecu Ražnatović, Šabana Šaulića, Riblju Čorbu... A to danas svira usred Zagreba i to je veliki korak koji čine umetnici. Oni ulažu više napora da se ovo vrelo koje se dešava, i prošlo, i sadašnje i buduće, promeni i menjaju ga. Glumci odlaze u Sarajevo, Zagreb, Beograd, snimaju neke velike serije, zagrebački izvođači rade turneje po Srbiji," nabrojao je on.

Oproštaj od Šabana (FOTO, VIDEO)

Islamović dodaje da je umetnicima neophodno da taj prostor bude otvoren, kako bi mogli da rade, zarađuju i od tog novca žive.

"Kada Bijelo Dugme peva, recimo, u Makedoniji, publika zna svih 40 pesama i peva sa nama na istom jeziku. Autori tekstova ili muzike ne očekuju da će ubrati neke funte u Engleskoj, očekuju ovde neke kune, dinare ili evre," rekao je on.

Uspešnu karijeru, koja traje skoro 40 godina, razvijao je kroz grupe i solo projekte, a kaže da mu je muzika u krvi.

"Mora da postoji ljubav prema ovom poslu. Ja ne moram ovo više da radim, ali radim zato što volim i ne znam da li će me neko isterati iz toga," rekao je pevač koji do kraja godine planira da objavi i novi album.

Povezano

Sve vesti