Tanjug

"Korekcija" umesto "promene granica"?

Autor:

Prištinski list "Koha ditore" piše da inicijativa o promeni granica, kao deo budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, zasigurno nije mrtva, iako mnoge evropske diplomate priznaju da je to veoma opasna ideja.

48
A- A A+
balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

Izgleda da, navodi "Koha", inicijalni sledbenici te ideje, srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, kao i Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i njeni saradnici uključeni u dijalog, nisu očekivali tako čvrst otpor, kako u Beogradu tako i u Prištini, kao i u EU.

"Oni koji su podržavali ideju promene kosovskih granica, nakon što su se suočili sa ogromnim otporom čak i u EU, sada su suzili opcije i nastoje da tu ideju prodaju kao 'korekciju granica' ", piše "Koha".

Vučić sa Irinejem o Kosovu: Taj film neće gledati

Ideja, prema njima, navodi dalje "Koha", "bila bi sui generis za kosovski slučaj i ne bi mogla da se primeni na druge delove regiona, i ne bi smanjilo prava kosovskih Srba".

U stvari, kosovski Srbi bi dobili i veća prava nego što predviđa Ahtisarijev plan, tvrdi list na svojoj naslovnoj strani.

Đilas u otvorenom pismu Vučiću: Daj ostavku zbog Kosova

List je citirao neimenovane evropske diplomate koji kažu da je "nezrela ideja bio pokušaj da se pomogne predsedniku Aleksandru Vučiću 'tako da on dobije nešto, te da Srbija ne izgleda kao gubitnik' ".

Svi oni koji podržavaju ideju u EU su ljudi koji nemaju mnogo iskustva na Balkanu i veruju da dvojica predsednika "bez ikakvog velikog problema" će da obezbede podršku "u svojim zemljama za ideju", zaključuje prištinska "Koha ditore".

Povezano

Sve vesti