Slatki takosi

Autor:

Tradicionalno se jedu slani, ali će vas i slatki oduševiti!

Slatki takosi Foto: Guliver/Getty Images/PeteerS

Takosi su tradicionalni meksički specijalitet koji se sprema tako što tortilja od pšeničnog ili kukuruznog brašna puni raznim nadevima – uključujući govedinu, piletinu, morske plodove, povrće, sir...

Ali, sve su popularniji i slatki takosi, a evo jednog recepta koji će vam se gotovo sigurno dopasti. U svakom slučaju, sastojke za punjenje možete da promenite i stavite neko drugo voće, a uz voće možete da stavite i sladoled, preliv od čokolade, šlag... 

Sastojci:

¾ šolje belog brašna

¾ šolje kukuruznog brašna

Tri kašike šećera

Dve kašičice praška za pecivo

¾ kašičice mlevenog cimeta

Pola kašičice soli

Jedno veće jaje

Šolja mleka

Dve kašike ulja

Kašičica ekstrakta vanile

1/3 šolje krem sira

Tri kašike jogurta sa ukusom vanile

Jedna manja banana, iseckana

Šolja malina

Priprema:

U posudu stavite obe vrste brašna, šećer, prašak za pecivo, cimet i so, pa promešajte. U drugu posudu stavite jaje, mleko, ulje i ekstrakt vanile, umutite, pa dodajte suve sastojke i izmešajte.

Zagrejte tiganja na vatri srednje jačine, podmažite ga i sipajte otprilike pola šolje smese, pa pecite dok ne dobije zlatno-braon boju. Okrenite i sa druge strane.

U međuvremenu, u posudi umutite krem sir i jogurt. Namažite na takos, pa pospite seckanom bananom i malinama, a zatim sklopite ivice, tj. presavijte takos na pola.

Povezano

Sve vesti