Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Autor:

Evo koje namirnice treba da jedete da biste ubrzali metabolizam, a koje treba da izbegavate.

Ove namirnice ubrzavaju metabolizam Foto: Guliver/Getty Images/artisteer

Svi znamo nekoga ko može da jedete šta god hoće i koliko hoće, a da se zbog toga ne ugoji. Bez obzira na to da li je reč o dobroj genetici ili nečemu drugom, neki ljudi jednostavno imaju brži metabolizam.

Dobra vest je da niste celog života osuđeni na spor metabolizam – možete da ga ubrzate, a u tome mogu da vam pomognu i određene namirnice. Fitnes trener i nutricionista Sem Vud otkriva koje namirnice da izbegavate, a koje da jedete da biste ubrzali metabolizam.

NAMIRNICE LOŠE ZA METABOLIZAM

Šećer

Sem kaže da je šećer jedan od glavnih krivaca za usporen metabolizam.

"Kada unesemo šećer, nivo šećera u krvi se povećava, a samim tim i kortizol i insulin, kako bi uspostavili balans hormona u telu. To može da ometa normalan rad hormona, što nikako nije dobro za metabolizam", upozorava on.

Rafinisani ugljeni hidrati

Reč je uglavnom o ugljenim hidratima koji se nalaze u gotovim proizvodima i obrađenim namirnicama, poput hleba ili paste. Baš kao i šećer, i rafinisani ugljeni hidrati se brzo razlažu, zbog čega raste nivo insulina.

Obrađene namirnice

Osim što su bogate kalorijama, obrađene namirnice sadrže jako malo nutrijenata, a neretko u sebi kriju i dodati šećer, kao i so i zasićene masti. U svakom slučaju, i nije neko veliko iznenađenje da su obrađene namirnice loše za metabolizam.

Previše mesa

Meso je sjajan izvor proteina i pomaže da duže budemo siti. Ali, previše mesa nije dobro za metabolizam. Kada unosimo mnogo mesa, usporava se varenje, zbog čega se savetuje da se unos crvenog mesa ogranični na jedan do dva puta nedeljno, a piletina do pet puta nedeljno.

NAMIRNICE KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM

Sveže namirnice

Sveže namirnice, tj. onakve kakve su u svom prirodnom stanju ubrzavaju metabolizam terajući ga da razlaže vlakna, masne kiseline, amino kiseline i druge važne nutrijente.

Vud preporučuje da konzumirate cele žitarice, punomasne mlečne proizvode, voće, povrće, orašaste plodove, pasulj i mahunarke, a da izbegavate obrađene i gotove namirnice kad god možete.

Vlakna

Hranljiva vlakna ubrzavaju metabolizam jer mu je teško da ih razloži. To je dobar proces koji tera telo da sporije vari i tom prilikom sagoreva više kalorija.

"Jedite dosta celih žitarica, povrća poput brokolija, voća poput jabuka i malina", predlaže Sem, dodajući da te namirnice sadrže dosta vlakana.

Zdrave masti

Baš kao i hranljiva vlakna, i zdrave masti se sporije razlažu, a uz to vas još i duže drže sitim. Ako želite da vam metabolizam bude efikasniji i brži, uključite u ishranu namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama (maslinovo ulje, orašasti plodovi, seme, avokado, kokosovo ulje) i zasićenim mastim (poput punomasnog sira).

Voda

Ok, ovo nije hrana, ali je veoma važna komponenta za ubrzavanje metabolizma. Neka vam cilj bude da dnevno unesete između dva i tri litra vode, a ujutru čim ustanete najpre popijte jednu veliku čašu vode – to će pokrenuti vaš metabolizam, tvrdi Sem.

Povezano

Sve vesti