MONDO/Tanjug

Srbija i zvanično traži izručenje Čabe Dera

Autor:

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je Češkoj molbu za izručenje Čabe Dera, osumnjičenog za hladnokrvno ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu 5. januara.

5
A- A A+
čaba der Foto: MUP Srbije


U Ministrstvu pravde su za Tanjug precizirali da je molba prosleđena krajem prošle sedmice, uz prateću dokaznu dokumentaciju prevedenu na engleski.

Der je uhapšen 1. marta u Pragu, a za njim je Srbija u januaru raspisala poternicu zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Markovića.

Za njim su još tri države raspisale poternice, takođe zbog sumnje da je počinio ubistva na njihovim teritorijama.

Licitacija poternica: Ko će dobiti Čabu Dera?

Zato će pre odluke čeških vlasti kome će izručiti Dera, biti održan multilateralni sastanak predstavnika država koje ga traže.

Sastanak će biti održan u Hagu, u Holandiji, a pored predstavnika Srbije, na njemu će učestvovati predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke na čijoj je teritoriji uhapšen.

Der je u Pragu uhapšen sa lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe mora da opredeli kojoj će državi da ga izruči.

Koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljanstvo.

Češko pravosuđe će morati da vaga kojem će od četiri zahteva za izručenje izaći u susret.

Pored ostalih uslova trebalo bi da ceni njegovo državljanstvo, težinu krivičnih dela za koja je tražen i dokaze koje mu svaka od država dostavi.

Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlaci pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Pogledajte kako je uhapšen Čaba Der (VIDEO)

Der je osumnjičen kao direktni izvršilac ubistva Markovića, a njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru.

Der i Cigler se sumnjiče za krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu.
Mediji pišu da je Caba Der plaćeni ubica koji je pre oko godinu dana izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Cigler je uhapšen u Subotici, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Čaba dovezao do mesta zločina. Vozilo je pronađeno u Beogradu.

On je u oktobru prošle godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Mediji pišu da je Čaba Der plaćeni ubica koji je pre oko godinu dana izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Povezano

Sve vesti