Deca iz škole izostaju i zbog fizičkog izgleda?!

Autor:

Tokom prošle godine u Beogradu je podneto 57 prijava protiv roditelja čija su deca imala veliki broj izostanaka, a izrečene su dve novčane kazne u iznosu od po 5.000 dinara.

3
A- A A+

maturanti, fontana, škola, kraj, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U Prekršajnom sudu ističu da je situacija na terenu gora nego što pokazuje statistika, a u školama da se sa nastave ne izostaje samo zbog ocena, dosadnih časova, već i zbog depresije izazvane fizičkim izgledom.

Prema rečima Milana Marinovića, predsednika prekršajnog suda u Beogradu, u 2018.godini je bilo 57 predmeta koji se odnose na izostajanje iz škole. On ističe da je do sada doneo osam odluka, dok za ostale slučajeve postupak još traje.

"Od tih osam odluka, doneto je pet osuđujućih i to tri opomene i dve novčane kazne u iznosu od 5.000 dinara, jedna oslobađajuća. Dva zahteva su odbijena", navodi Marinović.

PALE KAZNE: Roditelji platili za bežanje sa časa

Opomena se izriče najčešće kada su roditelji prvi put tuženi ili je reč o porodici koja je u teškoj materijalnoj situaciji.

Iako u osnovnim školama ima bežanja sa časova i raznih "virusa" pred pismene i odgovaranje, u srednjim školama izostanci su veća boljka.

U proseku beleži se oko 100 izostanaka po učeniku.

Prijava roditelja sudu je, kako navode, tek krajnja mera koju koriste kada ništa ne urodi plodom. Kao sve češći razlog izostanka iz škole navode je depresija.

"Imamo sve više depresivnih đaka, koji imaju stručnu pomoć",  kaže za “Novosti” Jasmin Nikolovski, direktor Petnaeste beogradske gimnazije.

"Devojčice izostaju iz škole nezadovoljne svojim izgledom, a dečaci zbog tuge i nesnalaženja u sredini. Nikada nismu tužili roditelje, prinuda nije način da se stane na put izostancima, već razgovor i saradnja. Treba skratiti čas na 35 minuta i modernizovati nastavu, pošto je njima dosadno", kaže Nikolovski.

Vršnjačko nasilje: KAZNE za roditelje 100.000!

On ističe da ima malverzacija i sa opravdanjima jer ih učenici uzimaju blanko pa sami pišu dijagnoze.

"Trend koji se servira mladima o savršenom izgledu, promovisanje starleta kao uzora, kod devojaka stvara komplekse zbog čega se one zatvaraju u kuću, ne dolaze u školu jer smatraju da ne izgledaju dovoljno dobro",  smatra Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda

"Mladići umesto na času vreme provode u kladionicama, kafićima. Roditelji sve to pravdaju, tako da je broj izostanaka i veći nego što pokazuje statistika", ističe Antić.

Povezano

Sve vesti