Evo kako da napokon zavolite jutra

Autor:

Alarm, ustajanje, obaveze... Ako vam sve to pada teško i nikako niste jutarnji tip osobe, ovo će vam pomoći da se to napokon promeni.

Evo kako da napokon zavolite jutra Foto: Guliver/Getty Images/DeanDrobot

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da vam jutra konačno postanu "prihvatljivija", a vi bolje volje i spremni da se uhvatite u koštac sa danom.  

Ne uzimajte telefon

Imajte na umu da vam dan počinje u žurbi i stresno zato što još uvek niste ni podigli glavu sa jastuka, a već ste uzeli telefon. Dajte sebi vremena da udahnete pre nego što počnete da proveravate mejlove i sve ostalo.

Ne donosite odluke

Dajte sebi mentalnu pauzu i ujutru donosite što manje odluka. Odeću za taj dan spremite prethodno veče, a uveče odlučite i šta ćete jesti za doručak. Iako to zvuči trivijalno, ove male odluke mogu da vam "otežaju" početak dana.

Probudite se uz miris kafe

Ustanite, skuvajte sebi kafu i pustite da se taj miris proširi sobom. Biće vam bar malo lakše.

Ne žurite

Dajte sebi barem pet minuta da sedite i uživate u kafi, umesto da je pijete usput, spremajući se za izlazak iz kuće. Pijte kafu i čitajte omiljenu knjigu barem tih nekoliko minuta, tako će vam dan početi mnogo civilizovanije. Ili, razgovarajte sa voljenom osobom, ili uživajte u miru i tišini.

Pametno izaberite zvuk alarma

Ne dozvolite da vas budi neki užasan zvuk alarma, već podesite da vas budi omiljena pesma ili neki umirujući ton. Verovali ili ne, glasan alarm koji vas naglo budi predstavlja stres za organizam.

Igrajte se hranom

Ni ne pomišljajte da preskočite doručak! A kada već jedete, neka bude zabavno, ugodite sebi. Budite kreativni kada ređate hranu na tanjir, pijte čaj iz elegantne šolje ili sok iz čaše za vino. Uradite nešto tako, malo, ali neočekivano, tek da prekinete rutinu.

Slušajte omiljenu pesmu

Nemoguće je da budete loše raspoloženi i mrzovoljni kada čujete svoju omiljenu pesmu! A ni dan koji počinje omiljenom pesmom ne može da bude loš...

Istegnite se

Oslobodite se tenzije tako što ćete kratko istegnuti pre nego što se uhvatite u koštac sa danom. Na ovaj način ćete stimulisati nervni sistem i mišiće, pa ćete se brže i razbuditi.

Raspremite krevet

Jednostavno? Da, i baš zbog toga će vam doneti malo zadovoljstvo. Verovatno to ne posmatrate tako, ali kada raspremite krevet, imaćete utisak da ste već obavili jednu obavezu i dan započeli pobednički.

Imajte ritual

Kreirajte svoj mali jutarnji ritual, bilo šta u čemu ćete uživati i zbog čega će vam dan počinjati na pozitivan način.

Povezano

Sve vesti