Glumice uhapšene, pa optužene za mito!

Autor:

Američke glumice Felisiti Hafman i Lori Loklin optužene su da su, zajedno sa još najmanje 40 osoba, učestvovale u skandalu.

Glumice uhapšene, pa optužene za mito! Foto: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

Naime, bogati roditelji su podmićivali trenere na koledžu i ljude iz centara za testiranje kako bi pomogli  njihovoj deci da se upišu u najelitnije škole u zemlji, saopštilo je  tužilaštvo.

Izvor: youtube/AP

Mito je navodno vršen preko kompanije za prijem  konsultacija u Kaliforniji, a prema navodima vlasti, roditelji su ukupno  dali oko 25 miliona dolara osnivaču firme "Edge College & Career  Network" kako bi njihova deca "upala" na prestižne univerzitete,  prenosi AP.

U skandal su umešani univerziteti poput Jejla, Džordžtauna i  Stanforda, prenosi Gardijan.

Izvor: youtube/NBC news

Optužnice su podignute protiv 33  roditelja, medju kojima su holivudske glumice Felisiti Hafman,  najpoznatija po ulozi Linet Skavo u seriji "Očajne domaćice" i Lori Loklin iz serije "Puna kuća", kao i protiv još 13 trenera i saradnika Vilijema Rika Singera, vlasnika firme "Edge College & Career Network".

Hofmanova je uhapšena rano ujutru i odvedena u zatvor, odakle je puštena kada je uplaćena kaucija u iznosu od 250.000 dolara. Morala je da preda pasoš, a kretanje joj je ograničeno.

Lori nije bila kod kuće kada je policija došla, pa je umesto nje uhapšen muž, ali se po povratku u zemlju i ona predala vlastima, a strani mediji navode da su morali da plate kauciju od milion dolara.

"Ovi roditelji predstavljaju katalog bogatstva i privilegija", rekao je  američki advokat Enru Leling, navodeći da je zbog svakog studenta  primljenog zahvaljujući prevari, odbijen po jedan koji je bio istinski talentovan.

Bivši fudbalski trener na Univerzitetu Jejl priznao je  krivicu i pomogao da se izgradi slučaj protiv ostalih.

Prema navodima  vlasti, treneri u sportovima poput fudbala, tenisa i odbojke, prihvatali  su mita kako bi stavili studente na listu regrutovanih sportista, bez  obzira na njihove sposobnosti ili iskustva.

Povezano

Sve vesti