"SB UN mora da podrži sporazum Beograda i Prištine"

Autor:

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je na sednici Saveta Bezbednosti UN da konačni sporazum Beograda i Prištine mora dobiti podršku SB UN. Drecun: Izjava Mogerini znači izmenu rezolucije 1244.

52
A- A A+
balkan  mapa bih, kosovo crna gora Foto: MONDO/Mario Milojević

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je na sednici Saveta Bezbednosti UN da "carine koje je Vlada Kosova zavela na uvoz iz Srbije moraju da se stave van snage" i rekla da će "čim te takse budu ukinute sazvati novu rundu dijaloga" Beograd - Priština.

Cilj dijaloga je, kako je podvukla, da se "postigne pravno obavezujući sporazum koji se mora latiti rešavanja svih otvorenih pitanja i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda", a koji će dobiti podršku SBUN i o kome se moraju isključivo dogovoriti same strane u dijalogu - Beograd i Priština.

Konačni sporazum Beograda i Prištine "mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN, tako da vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, ja sam lično spremna, da ojačam našu razmenu kontakata o tome sa svim članovima SBUN", dodala je.

Čelnica Evropske službe za spoljne poslove(EEAS) je to rekla obrazlažući ključne pravce i načela međunarodne politike Evropske unije članovima SBUN.

"Ja lično posredujem u dijalogu, ali", predočila je Federika Mogerini, "dijalog nije moja stvar, niti stvar Evropske unije ili bilo koga od vas ovde za stolom, već pripada dvema stranama (Beogradu i Prištini) i one su te koje treba da postignu sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i odgovarajući".

A, po njenim rečima, "povoljan ishod dijaloga Beograd-Priština bi dao više nade celom regionu i bio obrazac i nadahnuće za Evropu i ceo svet".

Šefica EEAS je dodala da želi da, pored ostalih, da pomene "još dva doprinosa Evropske unije multilateralnom poretku" u svetu, za koji se EU zalaže, a to su zbivanja vezana "za pomirenje na Balkanu".

Ona je tu istakla dijalog Beograd-Priština i, kako je rekla, "ono što se već smatra istorijskim dogadjajem na Balkanu…I što je novi pozitivan primer saradnje EU i UN", a to je sporazum Skoplja i Atine o rešavanju pitanja imena

DRECUN: TO ZNAČI IZMENU REZOLUCIJE 1244

"Izjava šefice diplomatije EU Federike Mogerini da rešenje kosovskog pitanja treba da bude verifikovano u SB UN ukazuje na novi pravac u rešavanju kosovskog problema koji bi podrazumevao izmenu rezolucije 1244 SB UN", rekao je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

"Dakle, ona govori o nastavku razgovora, o tome da razgovori treba da pređu na drugi nivo, suštinski drugačiji od ovog koji je bio do sada", rekao je Drecun gostujući u jutarnjem dnevniku RTS.

"Gospođa Mogerini govori o tome da će ti razgovori biti vezani za satus KiM, dakle podignuti na viši nivo, da oni moraju da budu u skladu sa međunarodnim pravom i da budu potvrđeni u SB UN", kazao je Drecun.

To, kako je rekao, ukazuje na mogućnost da eventualno konačno rešenje bude drugačije od rezolucije 1244 SB UN, da će ona morati da se menja i da je zato neophodno da je kao takvu usvoji SB UN.

On je upozorio da u celoj situaciji postoji i jedna zamka koja se odnosi na to da rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom, odnosno na to kako se tumači međunarodno pravo.

Povezano

Sve vesti