Beta,Tanjug

Preminula Zagorka Golubović

Autor:

Profesorka Zagorka Golubović preminula je danas u Beogradu nakon duge bolesti u 89. godini, potvrdili su za list "Danas" članovi njene porodice.Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

4
A- A A+
zagorka golubović Foto: Beta/Emil VašZagorka Golubović diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Radila je kao profesor u gimnazijama u Zemunu i Beogradu (1952-54).

U zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu izabrana je 1957. godine, gde je ostala do 1975. godine u zvanju vanrednog profesora.

U januaru 1975. suspendovala ju je Skupština SR Srbije, pa je do 1981. godine bila bez posla.

Radila je kao gostujući profesor u Švedskoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Od 1981. radila je kao naučni savetnik na Institutu za društvene nauke koji je tada bio uključen u Beogradski univerzitet.

Na Filozofski fakultet vratila se 1991. godine, gde je do 1996. godine predavala socio-kulturnu antropologiju.

Bila je urednik časopisa Gledišta, Sociologija i Filozofija i član Saveta "Praksisa", kao i član redakcije P"raxis International".

Bila je član Upravnog odbora Jugoslovenskog društva za filozofiju i sociologiju, predsednik Sociološkog društva Srbije i filozofskog društva Srbije.

Jedan je od osnivača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu.

Dobitnica je nagrada: "Vitez poziva" za pojedince koji su na najbolji način usaglasili svoju profesiju i savest 2007, "Verica Barac" za doprinos borbi protiv korupcije 2012., kao i nagrade za životno delo "Radomir Lukic" 2014. godine.

Povezano

Sve vesti