I Britanac tražio ukidanje taksi

Autor:

Britanski zvaničnik Ričard Mur razgovarao u Prištini sa predstavnicima prištinskog tima za dijalog.

12
A- A A+

priština, kosovo Foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ bg

Kopredsedavajući tog tima, Fatmir Ljimaj, je nakon razgovara rekao da su teme bile dijalog i ukidanje nametnutih taksi uvećanih za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Kako je prenela RTK 2, Ljimaj je potvrdio i da je i Mur, kao i svi njegovi prethodnici iz SAD i Nemačke, tražio da takse budu suspendovane.

I Nemačka sad vrši pritisak na Prištinu?

Rekao je da su u razgovoru članovi tima Mura pokušali da ubede da uslovjavanje dijaloga sa ukidanjm taksi nije dobra. "Stav svih prijatelja je da se pronadje put da se da mogućnost dijalogu, i to nam stalno govore i u Prištini i u Briselu", rekao je Ljimaj.

Sa Murom su, dodao je, razgovarali i o platformi koju je nedavno usvojena u kosovskom parlamentu, te da u za to, kako je rekao, dobili punu podršku.

Srbiju na putu ka EU koči prištinska platforma?

"Upoznali smo ga sa nekim temama koje u prošlosti nisu bile dovoljno razmatrane za sporazum sa Srbijom. Dobili smo punu podršku od predstavnika britanske vlade. Velika Britanija podstiče i podržava napore za dijalog i učešće Kosova u razgovorima kako bi se postigao sporazum", rekao je Ljimaj.

Govoreći o nedavnom boravku u Briselu, Ljimaj je rekao da je to bio jedan od redovnh sastanaka, te da će ta praksa biti nastavljena i ubuduće.

Povezano

Sve vesti