Ubice, Senke, Koreni - zašto su serije "otišle" s RTS-a

Autor:

Nikad bolji televizijski program i nikad manje šanse da pogledate dve sezone na istom kanalu

Ubice, Senke, Koreni - zašto su serije "otišle" s RTS-a Foto: Mondo/ Goran Sivački

Juče je objavljeno da "nastavak" serije "Koreni" nećete gledati na Javnom servisu. Baš kao što niste uspeli da pogledate drugu sezonu serije "Ubice moga oca" i baš kao što NEĆETE gledati drugu sezonu "Senki nad Balkanom" na Prvom programu RTS-a.

Direktor RTS-a Dragan Bujošević je u intervjuu "Novostima" otkrio razloge zbog kojih smo ostali bez ove tri serije i, sigurni smo da pretpostavljate da je jedan od njih "lova".

Koja je vaša omiljena serija?

"'Ubice' su bile prva serija koja je napustila RTS. Do tada, u ugovorima koje je sklapao RTS nije bilo klauzule da se nastavak serijala prvo mora ponuditi RTS-u, jer niko drugi osim RTS-a, uz možda dva izuzetka, i nije snimao serije i one nisu imale gde da odu. Naravno da ne može da piše u ugovoru da se zabranjuje nekome da nastavak radi van RTS-a. Može da piše samo da prvenstvo ponude ima RTS. I to RTS unosi u sve ugovore posle iskustva sa 'Senkama nad Balkanom'. Već čujem pitanje - zašto to niste uradili posle odlaska 'Ubica'? Samo zato što smo ugovor za 'Senke' potpisali pre odlaska 'Ubica', i što se ta izmena mogla uneti samo uz saglasnost druge strane, koja nije želela da sebi naknadno vezuje ruke.

Pogledajte prilog s "inspektorom Jakovljevićem"

Izvor: MONDO

Bujošević je otkrio koje je "pravilo broj jedan": "Serije sa RTS-a odlaze zbog novca" i dodao da je autori serije "Senke nad Balkanom" s kablovskim operaterom dogovorio "dve sezone 'Senki', seriju 'Žigosani u reketu' i film o Tomi Zdravkoviću".

Pogledajte prilog o seriji "Senke nad Balkanom"

Izvor: MONDO

"Takav dogovor sa RTS-om je nemoguće napraviti. Zašto? Zbog pravila broj dva: Serije sa RTS-a odlaze zbog procedura. Prvo, postoji ograničenje koje kaže da sa jednim autorom može da se u određenom vremenskom periodu potpiše ugovor na najviše toliko i toliko evra. Dakle, po procedurama RTS-a ja ne mogu da potpišem ugovor sa Bjelogrlićem čak ni za dve sezone 'Senki', niti takav ugovor može da odobri Upravni odbor.

Procedure znače još i da za serije čija je predviđena cena iznad određenog novčanog iznosa odluke donosi Upravni odbor, na predlog generalnog direktora. To ponekad uzima strašno mnogo vremena, a u slučaju 'Senki', oko šest meseci, u kojima autor jede svoju crnu džigericu pitajući se da li će uopšte da završi seriju i da li će ona ikada da bude emitovana, a generalni direktor ima jednaku muku pitajući se da li će imati seriju koju je najavio, šta će emitovati nedeljom u 20 časova, kako da pravda pare ako serije uopšte nema..."

Sada nema ni "Korena" - pogledajte prilog:

Izvor: MONDO

BONUS VIDEO: Serije koje su obeležile godinu za nama:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti