mondo.rs

Da li biste kupili tri nove ili jednu "supru" iz 94.

Autor:

"Tojota supra", stara četvrt veka sa samo 18.000 pređenih kilometara, postigla je rekordnu cenu na aukciji

Da li biste kupili tri nove ili jednu "supru" iz 94. Foto: promo/Toyota

"Tojota supra" je jedan od onih modela sa neverovatnim kul faktorom, pa je nova generacija dočekana sa ushićenjem, iako ima ljubitelja ovog "Japanca" kojima se neke stvari ne sviđaju.

Pre svega, ovaj model je u biti "BMW Z4", što nije loše, zar ne? Ali em to onda nije "prava supra", em više nema legendarni 2JZ motor. Sa estetske strane, fanovima modela iz devedestih godina nedostaje onaj fantastični zadnji spojler.

Ovako bi izgledala nova "supra" sa velikom spojlerom

Zato je sve više onih koji jure upravo tu "supru" četvrte generacije, koja se proizvodila od 1993. do 2002, a proslavila se i u serijalu filmova "Fast and Furious".

Jedan takav crni model, sa samo 18.000 pređenih kilometara, nedavno je prodat na aukciji za 173.600 dolara (oko 150.000 evra) i postala najskuplja "supra" ikad.

Aukcijska kuća Sotebis objavila je istorijat ovog primerka.

"'Tojota supra tvinturbo targa' prodata je nova u Ilinoisu i za prve dve godine prešla je oko 10.000 kilometara. Zatim je izvezena u Švajcarsku, gde je prešla ostatak kilometraže, za koju se veruje da je originalna. Model je u vrhunskom stanju a većina delova je originalna", stoji u saopštenju čuvene aukcijske kuće, koji prenosi portal Jalopnik.

Ovaj model je stizao do "stotke" za, i danas respektabilnih, 5,6 sekundi i smatra se jednim od najboljih japanskih sportskih modela svih vremena.

Ovde možete videti fotografije rekordne "supre".

Da li jedan ovakav model vredi te pare ili je novinar Jalopnika u pravu rečima – "I dalje veoma volim "supre" četvrte generacije, možda čak i više od prosečnog zaljubljenika u automobile, ali mislim da je ovo potpuna glupost. To je isuviše novca."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti