• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su se Srpkinje borile za svoja prava (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Književnice Milica Janković i Julka Hlapec Đorđević su krajem 19. i početkom 20. veka pisale o ženama tog doba na drugačiji način - o obrazovanim, društveno aktivnim, samosvesnim, ali i spremnim na ljubavne afere.

 Žene u Srbiji u 19. i 20. veku Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Knjiga "Nove ljubavi", koja je promovisana u Beogradu, sadrži prve romane u srpskoj književnosti koji se bave temom ženske preljube - "Plava gospođa" Milice Janković i "Jedno dopisivanje"“ Julke Hlapec Đorđević.

Ova knjiga pripada ediciji "Savremenice", koja je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja XIX veka i s početka XX veka.

Milica Janković i Julka Hlapec Đorđević su književnice međuratne epohe i u svojim delima prvi put su progovorile o ženi na drugačiji način: o ženi koja je aktivna, vanredno obrazovana, koja istupa u društvu, koja je slobodna i koja se bori za svoja prava. Takođe, progovorile su o braku, bračnim ulogama i dužnostima, majčinstvu i očinstvu, kao i o ženskom odnosu prema seksu.

Između glavnih junakinja ovih romana, Zore i Marije, postoji niz sličnosti - obe žive prividno srećnim životima, u uzornim građanskim brakovima. Muškarci su predstavljeni dominantno, ali suštinski su odsutni iz tih brakova, spolja sve deluje u redu, ali iznutra nešto ne funkcioniše. Glavna motivacija za upuštanje u vanbračne afere su lično nezadovoljstvo i intelektualna neispunjenost.

MONDO TV PRIČA: DEVOJKA U PLAVOM

"Ova dva romana omeđuju epohu i tačno može da se vidi šta se to dogodilo od početka dvadesetih do polovine tridesetih godina prošlog veka i koliko je feministički pokret uticao na živote žena i na njihovo sagledavanje sopstvenih života. ’Plava gospođa’ i ’Jedno dopisivanje’ su emancipatorski. Reč je o dva dobra romana, dva kvalitetna teksta koji su samo kap u moru koje su pisale žene. Provokativnost teme je dovoljno dobra da objedini ova dva romana i zaintrigira čitaoca", rekla je istoričarka književnosti Jelena Milinković.

MONDO TV PRIČA: NADEŽDA PETROVIĆ

Njena koleginica Žarka Svirčev je naglasila da su ovo angažovani romani, da se nisu slučajno našli zajedno u ovoj knjizi kao i da je veoma važan društveno-politički kontekst.

Posebno joj je drago što je predgovor ove knjige uvodi u žarište iz kog su potekli ovi romani, a to su emancipatorski protesti i feministički pokreti u kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Za razumevanje ovih romana neophodno je da znamo žensku borbu za plaćeni rad i rasprave o abortusu i popularnost žanra ljubavnog romana, kao i šta je on značio u međuratnom periodu.

"Ove žene se ne kaju zbog preljube, ne mole za oprost, u to su ušle samosvesno i promišljeno. Knjiga ’Nove ljubavi’ između ostalog ruši tabu seksualnosti starije žene i veze sa mlađim muškarcem", rezimirala je Žarka Svirčev. 

Prkosne Srpkinje: Jelena Lazarević

Knjigu "Nove ljubavi" potražite u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižariwww.delfi.rsi na sajtuwww.laguna.rs.

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djo

Vrag nikad ne spava...zmiri uvek na jedno oko...a njena mala..vapi za novim objektom paznje....tako je odavnina...glupe spike emancipacija.. ovo ono...a to im je u genomu...kao i nama....mrtva trka...za opstanak vrste.....i te primarne nagone pretpostavljaju tricama i kucinama...a sve je prosto i jednostavno...zakoni prirode...gde se umesa vera sa spikom jedan covek jedna zena...mozda u filmu...u zivotu izuzetak koji potvrdjuje pravilo....

АА

Драге наше лавице имајте у виду да је Србија међу три прве државе која је женама дала права,да,да добро сте чуле,тај напредни свет вас је гледао као животиње а та малена слободарска Србија се борила за једнакост полова.

Aleksandar

Sve koje zanima ova tema treba da procitaju sta hid mogu da pronadju o Slavki Mihajlovic, legendi Srpskog lekarstva i osnivacu prve Zenske stranke tridesetih godina proslog veka

SERIJE