mondo.rs

Kako su se Srpkinje borile za svoja prava (VIDEO)

Autor:

Književnice Milica Janković i Julka Hlapec Đorđević su krajem 19. i početkom 20. veka pisale o ženama tog doba na drugačiji način - o obrazovanim, društveno aktivnim, samosvesnim, ali i spremnim na ljubavne afere.

4
A- A A+
žene, selo, ručni rad Foto: Mondo/Stefan Stojanović ilustracija

Knjiga "Nove ljubavi", koja je promovisana u Beogradu, sadrži prve romane u srpskoj književnosti koji se bave temom ženske preljube - "Plava gospođa" Milice Janković i "Jedno dopisivanje"“ Julke Hlapec Đorđević.

Ova knjiga pripada ediciji "Savremenice", koja je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja XIX veka i s početka XX veka.

Milica Janković i Julka Hlapec Đorđević su književnice međuratne epohe i u svojim delima prvi put su progovorile o ženi na drugačiji način: o ženi koja je aktivna, vanredno obrazovana, koja istupa u društvu, koja je slobodna i koja se bori za svoja prava. Takođe, progovorile su o braku, bračnim ulogama i dužnostima, majčinstvu i očinstvu, kao i o ženskom odnosu prema seksu.

Između glavnih junakinja ovih romana, Zore i Marije, postoji niz sličnosti - obe žive prividno srećnim životima, u uzornim građanskim brakovima. Muškarci su predstavljeni dominantno, ali suštinski su odsutni iz tih brakova, spolja sve deluje u redu, ali iznutra nešto ne funkcioniše. Glavna motivacija za upuštanje u vanbračne afere su lično nezadovoljstvo i intelektualna neispunjenost.

MONDO TV PRIČA: DEVOJKA U PLAVOM

Izvor: MONDO

"Ova dva romana omeđuju epohu i tačno može da se vidi šta se to dogodilo od početka dvadesetih do polovine tridesetih godina prošlog veka i koliko je feministički pokret uticao na živote žena i na njihovo sagledavanje sopstvenih života. ’Plava gospođa’ i ’Jedno dopisivanje’ su emancipatorski. Reč je o dva dobra romana, dva kvalitetna teksta koji su samo kap u moru koje su pisale žene. Provokativnost teme je dovoljno dobra da objedini ova dva romana i zaintrigira čitaoca", rekla je istoričarka književnosti Jelena Milinković.

MONDO TV PRIČA: NADEŽDA PETROVIĆ

Izvor: MONDO

Njena koleginica Žarka Svirčev je naglasila da su ovo angažovani romani, da se nisu slučajno našli zajedno u ovoj knjizi kao i da je veoma važan društveno-politički kontekst.

Posebno joj je drago što je predgovor ove knjige uvodi u žarište iz kog su potekli ovi romani, a to su emancipatorski protesti i feministički pokreti u kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Za razumevanje ovih romana neophodno je da znamo žensku borbu za plaćeni rad i rasprave o abortusu i popularnost žanra ljubavnog romana, kao i šta je on značio u međuratnom periodu.

"Ove žene se ne kaju zbog preljube, ne mole za oprost, u to su ušle samosvesno i promišljeno. Knjiga ’Nove ljubavi’ između ostalog ruši tabu seksualnosti starije žene i veze sa mlađim muškarcem", rezimirala je Žarka Svirčev. 

Izvor: MONDO

Prkosne Srpkinje: Jelena Lazarević

Izvor: MONDO

Knjigu "Nove ljubavi" potražite u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižariwww.delfi.rsi na sajtuwww.laguna.rs.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti