Protest na Kalemegdanu zbog stabala (FOTO, VIDEO)

Autor:

Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać sa saradnicima na Kalemegdanu organizovao protest zbog seče stabala što je urađeno da bi se napravio prostor za buduću gondolu.

Protest na Kalemegdanu zbog stabala (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Bura u Beogradu zbog seče stabala na Kalemegdanu, zaštićenom parku i na prostoru Ušća, a sve za potrebe buduće gondole koja treba da povezuje ta dva kraja.

Predsednik centralne beogradske opštine Stari grad Marko Bastać sa saradnicima danas je otišao do Kalemegdana gde su u toku građevinski radovi i gde su prethodnih dana radnici Javno-komunalnog preduzeća "Zelenilo Beograd" sekli stabla, što je izazvalo revolt mnogih građana.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Bastać i ekipa su do radova došli "improvizovanim" putem, porušivši ogradu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prethodnih dana radnici JKP "Zelenilo Beograd" seku stabla na Kalemegdanu i na Ušću kako bi se napravio prostor za žičaru/gondolu.

Predstavnici opštine Star grad negirali su da imaju veze sa dozvolama za te radove, a protiv rukovodioca Odeljenja za komunalne poslove i inspekciju je pokrenut disciplinski postupak. 

Međutim, predstavnici građanske inicijative "Pešaci nisu maratonci" predali su danas zahtev na pisarnici opštine Stari grad da im se dostavi podatak ko je iz opštine potpisao dokument kojim je dozvoljeno seča stabala na Kalemegdanu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će umesto svakog drveta, koje je u parkovima Ušće i Kalemegdan posečeno zbog planirane izgradnje gondole, biti posađeno više novih.

Prema rečima Radojičića, JKP "Zelenilo Beograd" juče je počelo seču stabala na teritoriji opština Stari Grad i Novi Beograd, na planiranoj trasi gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće, i objasnio da je tome prethodila saglasnost Stručne komisije koju je oformio Sekretarijat za komunalne i stambene poslove.

Ta komisija je, dodao je, izvršila uviđaj na terenu i utvrdila naknadu za posečena stabla.

On je rekao da je politika Grada da se na svako posečeno stablo posadi barem dva, kao i da svako pravno ili fizičko lice koje zahteva seču stabala mora da obezbedi novac za to.

Zbog toga je, naveo je, JP "Skijališta Srbije" Beogradu uplatilo 25,2 miliona dinara, koja mogu biti iskorišćena samo za te namene.

"Sadnja novih 300 stabala u zoni u kojoj su posečena, počinje već sutra. Do kraja godine, Beograd će biti bogatiji za više hiljada stabala", dodao je Radojičić.

Povezano

Sve vesti