mondo.rs,Tanjug

Čudo arhitekture: Najduži podvodni tunel na svetu

Autor:

Za izgradnju najdužeg podmorskog železničkog tunela na svetu, koji će pošto bude završen povezati glavne gradove Finske i Estonije, prikupljena su sredstva u iznosu od 15 milijardi evra, javlja njujorška agencija "Blumberg".

12
A- A A+
podvodni tunel talin estonija finska Foto: YouTube/printscreen/UC4D Unlimited Creations Ltd

  Prikupljena sredstva, koja je obezbedio kineski fond Tačstoun kapital partners, pokriće celokupne troškove izvođenja projekta, saopštila je kompanija koja je projektovala tunel "Fajnest bej area divelopment".

Trećina sredstava biće realizovana kroz privatne kapitalne investicije, a dve trećine u formi zajmova, prema potpisanom memorandumu o razumevanju.

Planirani tunel između Helsinkija i Talina biće dugačak 100 km, a biće izgrađeno i najmanje jedno veštačko ostrvo, kaže kreator ovog projekta finski preduzetnik Peter Vesterbačka.

Vlade Finske i Estonije su obećale da će pokušati da deo sredstava dobiju od Evropske unije, što bi smanjilo udeo neophodnih privatnih investicija.

Čudo pod morem: Pogledajte šta su napravili Kinezi

Iako izgradnja tunela još nije ni započela, karte za vožnju ovim vozom već su u decembru prošle godine puštene u prodaju.

Tako cena jednosmerne karte iznosi 50 evra, dok se godišnje karte prodaju za hiljadu evra, piše Raša tudej.

Prema procenama, sa izgradnjom bi se trebalo započeti 2024. godine.

Izvor: YouTube/UC4D Unlimited Creations Ltd

Povezano

Sve vesti