Ispraćaj Davidovog tela: "Pravda", pesnice, pesma

Autor:

Nekoliko desetina građana ispratilo je danas iz Banjaluke posmrtne ostatke Davida Dragičevića koji su pre dva dana ekshumirani sa groblja u Banjaluci na zahtev porodice.

9
A- A A+
David Dragičević, Banjaluka, Banjaluka Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Podignutim pesnicama, uzvicima "pravda, pravda" i pesmom "Ja sam samo još jedan klinac u getu", grupa građana ispratila je danas u Banjaluci posmrtne ostatke Davida Dragičevića, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav pre godinu dana u tom gradu.

Posmrtni ostaci će biti prevezeni u Austriju i u petak sahranjeni u gradu Viner Nojštat kod Beča, na zahtev porodice.

Grupa građana došla je ispred crkve u Banjaluci na poslednji ispraćaj Davida Dragičevića.

Najpre su stajali u tišini, držeći fotografije ovog mladića. Povremeno se čulo: "Volimo te, Davide", a kada je vozilo sa mrtvačkim sandukom krenulo, oni su počeli da uzvikuju: "Pravda, pravda" i pevali su pesmu "Klinac u getu", koju je David sam napisao i komponovao.

Godinu dana traje misterija oko smrti ovog banjalučkog mladića. David Dragičević nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci vodi istragu u ovom slučaju oko kojeg postoje mnoge kontroverze.

Njegov otac Davor Dragičević već godinu dana traži istinu o smrti svog sina, optužujući visoke predstavnike vlasti u Republici Srpskoj za prikrivanje ubica. Odmah posle misteriozne smrti Davida Dragičevića oformljen je i pokret "Pravda za Davida" i organizovani su protesti u Banjaluci, sa zahtevom da se istina o njegovoj smrti obelodani.

U Gradišci se takođe okupilo stotinak građana kako bi iskazali poslednju počast ovom mladiću. Građani su kod graničnog prelaza simbolično položili 21 ružu, kao uspomenu na to koliko je Dragičević imao godina kada je nastradao.

Od 26. marta 2018. su se na Trgu Krajine u Banjaluci svake večeri, do 30. decembra prošle godine, održavali skupovi "Pravda za Davida", na kojima je zahtevano otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

Policija Republike Srpske je 31. decembra zabranila sva okupljanja grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine, a od tada se građani okupljaju u porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde pale sveće za Davida.

Davidov otac, Davor Dragičević se, od 30. decembra, posle poslednjeg velikog skupa "Pravda za Davida" i protestne šetnje, nije više pojavljivao u Banjaluci. Objavio je da se sklonio u inostranstvo.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti