"Zeleni" imaju predlog: Milion novih stabala u Beogradu

Autor:

Povodom sve češće seče drveća u Beogradu, Zelena stranka uputila je zameniku gradonačelnika Beograda, Goranu Vesiću, inicijativu za pretvaranje srpske prestonice iz zagađenog u zeleni grad.

23
A- A A+
košutnjak, trka sa preponama, košutnjak challenge race, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

Zelena stranka nudi rešenje u 4 tačke za "Zeleni Beograd" i tu inicijativu uputila je gradskim funkcionerima.

Ova inicijativa, navodi ova stranka, ima za cilj da na odgovoran način uredi važnu oblast za Beograđane, i ponudi sveobuhvatno rešenje, kako za očuvanje zelenila i zelenih površina, tako i za unapređenje kvaliteta života u gradu.

"Smatramo da postojeći modeli nisu dobri i da onemogućavaju kvalitetan razvoj Beograda, dok moguća uznemiravanja javnosti, za svako posečeno drvo, sputavaju nadležne u neophodnim aktivnostima", dodaje se u saopštenju.

Zelena stranka traži da se:

- redefiniše strategija pošumljavanja Beograda iz 2009. godine;
- da se uvede katastar drveća na teritoriji grada;
- formira stručna komisija koja bi ubuduće davala odobrenje za svako posečeno drvo;
- da se uvede pravilo: pet novih stabala umesto jednog posečenog.

"Tražimo novi plan pošumljavanja kojim bi se Grad obavezao da će do 2029. godine, dakle, u narednih 10 godina, posaditi najmanje milion sadnica drveća, odnosno 100.000 sadnica godišnje. Takođe treba napraviti mapu drveća koja bi sadržala podatke o vrsti, tipu, starosti, stanju svakog drveta. Komisiju koja bi odobravala seču drveća činili bi predstavnici svih relevantnih institucija. Time bi se uklanjanje drveća svelo na najmanju neophodnu meru. Takođe bi se smanjila mogućnost uznemiravanja javnosti. Najvažnije od svega jeste uvođenje pravila da se umesto svakog drveta, čiju seču odobri komisija, mora posaditi pet novih sadnica u tom delu grada. Na taj način će Beograd postati dobro mesto za život", kaže Aleksandar Božić ispred beogradskog tima Zelene stranke.

Osim podnete inicijative, Zeleni traže i sastanak sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem na kojem će ga, između ostalog, pitati da li je ispunio svoje prošlogodišnje obećanje o sadnji tri nova drveta umesto jednog posečenog.

Prethodnih dana veliku pažnju javnosti izazvala je seča stabala na Kalemegdanu ali i u velikom parku Ušće gde će biti postavljena gondola/žičara za prevoz putnika.

Protest na Kalemegdanu zbog stabala (FOTO, VIDEO)

Povezano

Sve vesti