Prve informacije - nema Srba među žrtvama masakra

Autor:

Prema prvim informacijama u stravičnom masakru u džamijama na Novom Zelandu nema srpskih državljana. Ubijeno je 49 osoba.

Prve informacije - nema Srba među žrtvama masakra Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker


Ukupno 49 osoba je ubijeno, a oko 50 ranjeno, od kojih 20 teško, u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu.

Premijerka Džasinda Ardemje rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad".

Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber izjavio je da je napad na dve džamije najtragičniji događaj u toj zemlji od kako je on na tom ostrvu.

On je za Radio Beograd rekao da je u svojstvu počašnog konuzla dobio informaciju o ovom, kako kaže, teškom incidentu, te da je pokrenuo proceduru kako bi ustanovio da li među žrtvama ima nekoga ko je državljanin ili ima ikakve veze sa Republikom Srbijom.

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK pokolja u džamiji! VIDEO

"Izgleda da takvih osoba nema", rekao je Berber i naveo da su taj teroristički napad osudili zvaničnici Novog Zelanda, te da je premijerka navela da su ovo najcrnji časovi Novog Zelanda.

"Smatra se da je ovaj napad bio jako dobro planiran i izveden. Povodom toga su se oglasile praktično sve službe Novog Zelanda, uključujući obraćanje naciji predsednice vlade", rekao je Berber.

Napadač optužen za ubistvo pojaviće se sutra pred sudom, ali još nije poznato da li je isti napadač odgovoran za oba napada.

Uhapšene su četiri osobe, a glavni napadač je identifikovan kao 28-Australijanac Brenton Tarant.

"Karadžiću, vodi Srbe svoje"...to je slušao terorista!?

Povezano

Sve vesti