Nema opravdanja: Nasilje je neprihvatljivo

Autor:

Mladić pretukao devojku, aktivistkinja inicijative "Ne davimo Beograd" Ksenija Radovanović dobila šamar, samo su neki od naslova u novinama koji su ponovo pokrenuli pitanje da li naše društvo toleriše nasilje nad ženama.

14
A- A A+
nasilje, nasilje u porodici, najnovija, seksualno nasilje, seksalno zlostavljanje, zlostavljanje Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija


Psiholog Branka Tišma kaže da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i da fizičko reagovanje i verbalno vređanje nisu način da se izađe iz problema u kome se neko zatekao.

"Uvek imamo opravdanje za našu decu ili bliske osobe zašto su se tako poneli. Nema opravdanja za nasilje", kaže Tišma i dodaje da borba protiv nasilja počinje tako što decu od malih nogu učimo kako da kanališu bes, da tolerišu nekoga ko je različit, ko drugačije misli", pojasnila je ona.

Dodaje da nasilju doprinose i mediji, koji su prepuni raznih oblika nasilja.

Devojka zverski mučena u stanu u Novom Sadu

"Nasilje se osuđuje ali ti ljudi postaju i neka vrsta heroja. Nama su sve manje heroji oni koji postižu određene uspehe u bilo kojoj oblasti", pojasnila je Tišma za Tanjug.

Dodaje da se danas ne cene ljudske vrednosti koje omogućavaju razvoj društva i razvoj socijalne zajednice ili neku vrstu uspešnosti, već da se sve podređuje pojedincu.

Užas u Čortanovcima: Žena brutalno ubijena, uhapšen muž

"Sve manje imamo razumevanja za druge, sve manje tolerišemo bilo šta što je drugačije od nas. Nama su heroji učesnici rijalitija, a nekada su bili uspešni sportisti...", istakla je ona.

OSUĐEN: Priznao da je napao Kseniju Radovanović

Psiholog Fedor Munižaba kaže da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i da smo se kao društvo odredili prema tome i uveli u zakonske okvire da to nije dozvoljeno i da postoje ozbiljne sankcije za to.

"Društvo se prema tome opredelilo, ali pojedinci ga ne poštuju. To je problem", pojasnio je on i dodao da je ljubomora jedan od najčešćih uzroka nasilja u porodici.

Upitan da li institucije dovoljno efikasno rade svoj posao on je rekao da postoje protokoli koji su propisani za takve situacije i da je većina institucija počela da ih sprovodi.

"Ono što je ostalo kao problem je da žene i dalje vrlo često osećaju strah da nešto prijave, jer se plaše da nakon prijave nasilnik može da se sveti i da se tako pogorša situacija", zaključio je Munižaba.

Povezano

Sve vesti