Žestoki sukobi u Tirani, ima povređenih (FOTO)

Autor:

Više hiljada demonstranata, koji traže ostavku premijera Edija Rame, sukobilo se danas u centru Tirane sa policijom pokušavajući da uđe u zgradu parlamenta.

Žestoki sukobi u Tirani, ima povređenih (FOTO) Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Demonstranti koje predvodi lider Demokratske partije Ljuljzim Baša prvo su se okupili ispred sedišta Vlade, gde su Ramu optužili za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalom, a potom su se uputili prema zgradi parlamenta, preneo je AP.

Dočekao ih je kordon u kome je bilo više od 1.000 policajaca, na koje su počeli da bacaju dimne bombe i kamenice, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

U sukobima su povređena trojica policajaca. Policajci su prebačeni u bolnicu i sada se nalaze van životne opasnosti.

albanija tirana Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu


Opozicioni poslanici bojkotuju rad parlamenta i odbijaju pozive Rame za razgovor, zahtevajući njegovu bezuslovnu ostavku i formiranje prelazne vlade, koja bi pripremila prevremene izbore.

Nemamo drugih mogućnosti osim da protestujemo, sve dok ne obnovimo demokratiju i vladavinu zakona u zemlji, rekao je Baša za AP.

POGLEDAJTE JOŠ FOTOGRAFIJA:Komentarišući poruke iz SAD i Evropske unije da opozija prestane sa protestima i da počne da razgovara, Baša je rekao da ih sve poziva da slušaju glas naroda, a ne korumpirane autokrate, kao što je Rama.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je prioritet za Albaniju, koja se nada da će tokom ove godine početi pristupne pregovore s EU.

Već više nedelja u Tirani se održavaju antivladini protesti na kojima okupljeni traže ostavku premijera Albanija, a nekoliko puta su takođe izbili nasilni sukobi između policije i demonstranata.

Povezano

Sve vesti