Major Binel: SAD htele bombardovanje SRJ po svaku cenu

Autor:

Bivši francuski major Pjer-Anri Binel, koji je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO, svojim delovanjem doprineo odlaganju bombardovanja SRJ 1999. godine, izjavio je da su Amerikanci želeli da bombarduju SRJ po svaku cenu.

14
A- A A+
zašto, nato bombardovanje, rts Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Pre dve decenije je Binel svojoj "srpskoj vezi", generalu Vojske SRJ Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogućih NATO ciljeva u Srbiji, pokušavajući da spreči bombardovanje ili bar umanji njegove efekte.

Binel je za današnje "Večernje novosti" na pitanje da li je NATO zbog njegove akcije odložio bombardovanje, koje je inače bilo planirano za 12. oktobar 1998, izjavio da je početak bombardovanja odložen iz više razloga.

BOLNA SEĆANJA: Dan kada je gorelo Kosovo

"Pre svega zato što je Milošević povukao specijalne snage sa Kosova, pa je politički komitet NATO odlučio da zaustavi operaciju, što je iznerviralo Amerikance. Posle je čitava njihova diplomatija dovela do onoga što se desilo u martu. Približavala se i zima, meteorološki uslovi su, takođe, igrali ulogu", obrazložio je Binel.

Zeman:Zabrljali smo s bombardovanjem, ne tražimo alibi!

Kako dodaje, NATO je prvobitno mislio da će se cela akcija završiti mnogo ranije i da su u Alijansi mislili da će sve biti završeno za mesec dana.

Sud u Parizu je Binela zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proleće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.

Povezano

Sve vesti