Tanjug

EU i Rusija o protestima u Srbiji...

Autor:

Stigli su stavovi EU i Rusije o protestima koji su tokom vikenda održani u Beogradu. Evo šta o mišljenju EU kaže Vučić...

EU i Rusija o protestima u Srbiji...  Foto: MONDO/Stefan Stojanović


Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je danas da protesti u Srbiji treba da budu mirni i u okvirima zakona kao što je to, istakla je, bilo pre ovog vikenda.

Ona je, povodom eskalacije nasilja na protestima u Srbiji, pozvala na mir i uzdržanost.”Iako pravo građana na mirne demonstracije ostaje osnovna vrednost demokratije i mora biti poštovano, protesti bi trebalo da ostanu mirni i u okvirima zakona, kao što je to bio slučaj pre ovog vikenda”, izjavila je Kocijančić za Tanjug.

Dačić: Očigledno da imaju podršku Zapada

U svojoj prvoj izjavi povodom dešavanja na ulicama Beograda prethodnog vikenda, Kocijančić je na pitanje Tanjuga o blokadi javnog servisa od strane opozicionih lidera i grupe protestana, ponovila da parlament mora da bude mesto koje će obezbediti diskusije, u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja i razmotriti zabrinutosti u javnosti.

Portparolka EU je ovom prilikom naglasila važnost strukturnog dijaloga sa civilnim društvom.

"Od danas nekažnjenog nasilja NEĆE biti"

VUČIĆ SE SLAŽE

Šetnja može, nasilje ne, a dijalog se vodi u parlamentu, ne na ulici, to su, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropske norme i vrednosti.

On je, povodom izjave Kocijančić  istakao da je i on to govorio i da su to evropske norme.

"Pa, to sam i ja rekao, niste mi verovali da su to evropske norme. Rekao sam: možete da šetate koliko hoćete, sve je u redu, ali nasilje ne može i to je sve što imam da kažem", rekao je Vučić novinarima.

Takođe je istakao da je važno da se dijalog odigrava u parlamentu.

"Ali, oni koji nisu deo parlamenta naterali su one iz parlamenta da izađu i da nešto silom pokušaju, jer drugačije nemaju priliku za političku promociju. Dijalog treba da se odigrava u parlamentu i važno je da se to kaže", zaključio je Vučić.

Ultimatum opozicije: Do sutra u 15h... (FOTO, VIDEO)


RUSIJA: OČEKUJEMO DA RUKOVOSTVO SREDI SITUACIJU

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su protesti unutrašnja stvar Srbije.

"Uvereni smo da će rukovodstvo Srbije učiniti sve da smiri situaciju", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Tass.

Prema njegovim rečima, Rusija želi da vidi Srbiju kao stabilnu i u razvoju i da očekuje da rukovodstvo sredi situaciju u vezi protesta.

"Želimo da vidimo Srbiju stabilnu i kao naciju sa dinamičnim razvojem", rekao je Peskov i dodao da je Rusija spremna da na sve moguće načine doprinese tome u okviru bilateralnih odnosa, jer dve države uživaju dugogodišnje partnerske odnose.


Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.