mondo.rs

"Sloboda za našeg druga Pavla" (VIDEO)

Autor:

Gimnazijalci, školski drugovi uhapšenog demonstranta Pavla Cvejića, protestovali su u Beogradu, tražeći njegovo oslobađanje.

"Sloboda za našeg druga Pavla" (VIDEO) Foto: MONDO

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu protestovali su danas najpre u školskom dvorištu, a potom i na ulicama, zbog toga što je njihov školski drug Pavle Cvejić uhapšen i po kratkom postupku osuđen na 30 dana zatvora u Padinskoj skeli zbog učešća u protestu opozicije i upada u zgradu Radio-televizije Srbije.

Pavle Cvejić je uhapšen u nedelju, 17. marta u svom stanu, nakon čega ga je sudija, po kratkom postupku, osudio na 30 dana pritvora u Kazneno-popravnom zavodu "Padinska skela".

Posle okupljanja u školskom dvorištu, učenici ove gimnazije, koju pohađa i Pavle Cvejić, prošetali su se ulicama grada do policijske stanice u Bulevaru despota Stefana, gde su zatražili oslobađanje svog školskog druga.

"Mi, koji Pavla poznajemo već četiri godine i s kojim se svakodnevno družimo u školi, a i van nje, možemo da posvedočimo o dvostrukoj nepravdi koja se obrela na našeg druga iz klupe: kako od strane vlasti koja ga je zatvorila tako i od strane opozicije koja ga iskorišćava kao žrtvenog jarca radi sticanja publiciteta", navedeno je u proglasu učenika Filološke gimnazije.

Oni su zatražili da Pavle Cvejić bude pušten na slobodu u roku od 48 časova ili će u suprotnom đaci svih beogradskih srednjih škola izaći na protest.

Na protest je došlo i nekoliko učenika škole sa transparentima "Dole opozicija" i "30 dana - premalo". 

"Mi želimo da iskažemo protest zbog toga što gubimo časove, jer je jedan đak upao u zgradu javnog servisa", rekao je jedan od njih, prenela je TV N1.

protest za Pavla, Pavle Cvejić Foto: MONDO/Stefan Stojanović


Protestna šetnja

Izvor: Kurir/Mondo

Đacima su se u protestnoj šetnji pridružili pojedini nastavnici, ali i građani

Izvor: Kurir/Mondo

Ispred policijske stanice, đake je dočekao kordon policije

Izvor: Kurir/Mondo

Đaci su uzvikivali "Pravda za pavla" i tražili su njegovo puštanje na slobodu.

"Nismo se skupili ni zbog vlasti, ni zbog opozicije. Mi smo se skupili zbog Pavla", rekao je jedan od gimnazijalaca preko megafona.

Izvor: Kurir/Mondo

Potom su posedali na trotoar ispred policijske stanice i skandirali ime svog školskog druga

Izvor: Kurir/Mondo

 Protest je završen oko 16 časova. 

Povezano

Sve vesti