Amerikanac koji se "ložio" na "Lelu Vranjanku"

Autor:

Američki surf rok gitarista Dik Dejl, poznat po pesmi "Misirlou" iz filma Kventina Tarantina "Pulp Fiction", preminuo je u 81. godini.

1
A- A A+
... Foto: MAJESTIC JUKEBOX/YouTube ...

Dejl, čije je pravo ime Ričard Entoni Monsur, važi za jednog od izumitelja surf roka, a rođen je u Bostonu 1937. godine.

Počeo je da svira uživo od 1961. godine na plaži u gradu Balbou, južno od Los Anđelesa, gde je razvio sopstveni stil sviranja, u početku svirajući desnom rukom, uprkos tome što je bio levoruk.

Godinu dana kasnije, izveo je sopstvenu verziju stare grčke folk pesme "Misirlou", na kraju Ed Sullivan Showa. Više od tri decenije kasnije, Kventin Tarantino je vratio slavu toj pesmi koristeći je na početku filma "Petparačke priče" (Pulp Fiction).

Izvor: FairDealDan/YouTube

Inače, pesma "Misirlou", koja u prevodu znači "Egipćanka muslimanka", poznata je i u našim krajevima pod nazivom "Lela Vranjanka" i moćnim stihovima "Pusto, pusto, pusto mi je sve..."

"Lelu Vranjanku" 1972. godine otpevao je Staniša Stošić na tekst Dragana Tokića, a ubrzo je ova pesma prerasla u svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca, kao i cele Srbije, a nijedno slavlje nije se moglo zamisliti bez nje.

Osim navedenih verzija, postoje i još mnoge obrade ove pesme u svijetu, a osim Grka, Amerikanaca i Srba, Turci takođe polažu pravo na nju.

Ipak, verzija Staniše Stošića verovatno najviše prija našim ušima...

Povezano

Sve vesti