mondo.rs

Kukolj peti u Rusiji nakon sramnog suđenja

Autor:

Na Grend slemu u džudou u ruskom gradu Jekaterinburg, najbolje rangirani srpski borac Aleksandar Kukolj završio je na petom mestu. Ali, meč protiv Holanđanina obeležile sudije.

1
A- A A+

Aleksandar Kukolj Foto: MN Press
Međutim, srpski džudista koji je na ovom takmičenju branio titulu osvojenu prošle godine, borbu za ulazak u finale protiv borca iz Holandije izgubio je usled niza spornih sudija.

Kukolj je već posle nepuna dva minuta primorao protivnika da prihvati dve kaznene opomene. Ubrzo je usledila i treća kaznena opomena koja je ujedno i deskvalifikacija, za očigledan svojevoljan izlazak van borilišta.

Glavni sudija meča je kaznu dosudio ali su kontrolori suđenja kaznu poništili, pa je borba, ipak, nastavljena. U nastavku borbe, po mišljenjima stručnjaka, bilo je još bar tri osnova za davanje treće kazne holandskom borcu (neaktivnost, lažni napadi, izbegavanje borbe) što bi direktno donelo Kukolju pobedu. Iz nekog razloga sudije su odlučile da ne deluju i pustile borbu da traje što je izazvalo burne reakcije gledalaca. Po isteku prvog minuta zlatnog boda Kukolju je na delić sekunde pala koncetracija. što je Holanđanin iskoristio. 
Kukolj je kasnije za treće mesto u tesnoj borbi izgubio od predstavnika Japana, dok je njegov protivnik iz polufinala pobedio predstavnika Gruzije u finalu i osvojio takmičenje.
Srpsk,a ali i svetska džudo javnost su suđenje iz navedene borbe ocenili kao, u najmanju ruku, sramno.

Borbu možete da pogledate OVDE
Tagovi:

Povezano

Sve vesti