Tanjug

Ekološki svesni:Đaci iz Srbije među najboljima na svetu

Autor:

Dvoje učenika osvojilo je zlatne medalje, a čak šestoro đaka beogradske Osnovne škole "Drinka Pavlović" i jedan iz "Gimnazije plus" plasiralo se u finale jednog od najvećih svetskih ekoloških takmičenja za osnovce i srednjoškolce.

2
A- A A+
bohinj, bohinjsko jezero, jezero, priroda, slovenija Foto: MONDO/Tamara Sekulović


U organizaciji Fonda za održivost života (The Trust for Sustainable Living - TSL), a u partnerstvu sa Uneskom, Univerzitetom Oksford, vladama nekoliko zemalja i brojnim međunarodnim organizacijama, na takmičenju je učestvovalo 1.470 učenika iz 53 zemlje, uključujući i najrazvijenije - SAD, Japan, Kinu, Veliku Britaniju, Kanadu, Tursku...

U izuzetno jakoj konkurenciji, nagrađeno je devetoro beogradskih đaka, kojima bi priznanja trebalo da budu uručena 8. jula u Viktoriji i Vankuveru (Kanada).

Osim što su autori najboljih eseja s predlozima rešenja budućeg života na kopnu, predstavnici Srbije pozvani su i da učestvuju i na svetskoj školskoj debati, pod pokroviteljstvom UN (Konvencija o biološkoj raznolikosti UN i Program Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP), Vlade kanadske provincije Britanska Kolumbija i nacionalnih inženjerskih akademija SAD, Velike Britanije i Kine koje su domaćini Samita globalnog izazova u inženjerstvu (Global Grand Challenges Summit 2019), i koje će dodeliti posebne nagrade najboljim učesnicima školskih debata u Viktoriji i Vankuveru.

Veliki uspeh rezultat je višemesečnog rada učenika s mentorom Marinom Drndarski, poznatom profesorkom biologije, čiji su udžbenici dobili logo "National Geopgraphic".

Profesorka Drndarski ističe da je ovo nije samo njen uspeh i uspeh nagrađenih učenika, već i rezultat koji sigurno podiže ugled Srbije u uticajnim svetskim naučnim, političkim i ekonomskim institucijama.

U naredna dva meseca predstoji naporan rad na prikupljanju sredstava za odlazak u Kanadu, na dodelu nagrada i debatu, budući da organizatori pokrivaju samo deo troškova.

Povezano

Sve vesti