I otpad će biti roba na srpskoj berzi

Do leta prve količine otpada, odnosno sekundarnih sirovina, u Srbiji biće ponuđene na kupoprodaju na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

0
A- A A+
šreder, reciklaža, automobila, auto otpad Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Potencijal srpskog tržišta sekundarnih sirovina je između 200 i 300 miliona evra, a apsurd je da pojedine sirovine i izvozimo i uvozimo, rekao je Filip Radović direktor Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) danas prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji sa Produktnom berzom u Novom Sadu.

Prodaja sekundarnih sirovina na berzi, očekuje se, omogućiti lakše poslovanje u sektoru reciklažne industrije koji ima potencijal za razvoj.

Trgovanje naftom i u Srbiji?

Direktor berze, Miloš Janjić ,rekao je da postoji interesovanje da se na Produktnoj berzi krene trgovanje i brodskim prostorom, a kao robu o čijem se pojavljivanju na berzi razmišlja naveo je naftu, gas i CO2.

Preko ove berze sadase uglavnom prodaju žitarice a Miloš Janjić, direktor novosadske Produktne berze, rekao je da postoji potencijal za prodaju sekundarnih sirovina, i to pre svega metala, plastike i papira i dodao da će uslediti dogovori sa predstavnicima privrede kako bi prve sekundarne sirovine bile ponuđene do početka leta.

Memorandumom je dogovorena da Agencija za zaštitu životne sredine informacijama koje ima i iskustvom pomogne Produktnoj berzi u pokretanju posla trgovine sekundarnim sirovinama.

Trgovanja sekundarnim sirovinama nema na berzama u okolnim zemljama, objašnjeno je, pa se i tu vidi prilika da Srbija i Produktna berza u Novom Sadu u ovom poslu steknu regionalni značaj.

Prvi put na srpskoj berzi i robni zapisi

Javno trgovanje sekundarnim sirovinama preko berze biće pomoć kupcima da lakše dođu do prodavaca, a informaciju o repernim berzanskim cenama ove robe će moći da ima i šire poslovno okruženje iz regiona.

Kako je objašnjeno, na ovaj način biće smanjeno i "sivo tržište" sekundarnih sirovina, a u reciklažnom ciklusu sirovine će biti bolje iskorišćene.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.