mondo.rs

Selektor Španije: Srbija favorit, samo je korak iza SAD

Autor:

Serđo Skariolo smatra da će tim Saše Đorđevića na Svetskom kupu u Kini biti jedan od glavnih kandidata za najvišu stepenicu pobedničkog postolja

Selektor Španije: Srbija favorit, samo je korak iza SAD Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Španije odlično je odradila kvalifikacije za Svetski kup u Kini ovog leta. Na 12 odigranih mečeva ostvarili su 10 pobeda, a žreb u Šenženu dodelio im je za rivale u grupi selekcije Irana, Portorika i Tunisa.

Španci ne sumnjaju da će prvu fazu Mundobasketa okončati uspešno, ali im onda predstoje daleko teži izazovi, jer će se ukstiti sa grupom u kojoj su Srbija, Portoriko, Italija i Angola.

Selektor Španije Serđo Skariolo zna da će najteži rival za njegov tim biti reprezentacija Srbije.

On smatra da je tim Saše Đorđevića u najužem krugu favorita u Kini.

"Stavio bih Srbiju samo jedan korak iza SAD. Poznajući dobro tog protivnika i njegove igrače, kao i kako čujem da svi žele da budu prisutni u Kini, rekao bih da je Srbija skoro na nivou SAD. Ne sasvim, ali skoro", rekao je Skariolo za televiziju "Kvatro" iz Toronta, gde je u istoimenom NBA ligašu jedan od pomoćnih trenera.

Španija je prethodnih godina vodila žestoke bitke sa "orlovima".

Na čelu sa Skariolom, Španci su pobedili Srbiju u finalu Eurobasketa 2009. u Poljskoj, ali posle poraza u grupnoj fazi, a onda godinu dana kasnije izgubili u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Istanbulu i to nakon čuvene trojke Miloša Teodosića.

Srbija je i na Mundobasketu 2014. poražena od Španije u grupnoj fazi, pre nego što se Skariolo vratio na klupu posle dve godine pauze, ali je igrala finale, baš kao i dve godine kasnije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i pretrpela poraze od iste selekcije - SAD.

"Druga faza biće veoma komplikovana. Suočićemo se sa Srbijom, jednim od kandidata za titulu. Moramo da budemo spremni ako želimo da dođemo do četvrtfinala. Italija ima dobar tim, a Srbija je najjača posle SAD. I tamo ćemo se ponovo sastati, tako da moramo da budemo sigurni da ćemo biti na vrhu posle prve grupe", upozorio je Skariolo.

I Horhe Gabahosa, osvajač zlata na Mundobasketu 2006. i na EP 2009, sada predsednik španske federacije, ističe Srbiju kao jednog od favorita predstojećeg šampionata sveta u Kini.

"Nakon grupne faze u kojoj ćemo se suočiti sa selekcijama koje konstatno napreduju, očekuju nas mečevi sa daleko kvalitetnijim protivnicima poput Italije i Srbije, koja je jedan od kandidata za zlatnu medalju", poručio je Gabahosa.

Svetski kup u košarci igraće se od 31. avgusta do 15. septembra u osam kineskih gradova. 

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.