Gradonačelnik svečano otvorio JEDAN METAR autoputa

Autor:

Rumunija ima najlošiju putnu mrežu u Evropskoj Uniji

7
A- A A+
autoput, vožnja, saobraćaj, put, putovanje, putevi Foto: MONDO/Predrag Vujić ilustracija

Srbija i Rumunija imaju probližno isto kilometara (oko 800 km) autoputeva, s tim da je Rumunija 2,7 puta veća od naše zemlje. Pored toga, i ostali putevi su im u vrlo lošem stanje, pa se Rumunija može "pohvaliti" najlošijom mrežom puteva u celoj Evropskoj Uniji.

Zbog toga je jedan biznismen iz grada Sučava, u blizini granice sa Moldavijom, iz protesta izgradio JEDAN METAR autoputa, na sopstvenom zemljištu.

Ovaj građevinski poduhvat ga je koštao 4.500 evra, a svečano ga je otvorio lokalni gradonačelnik.

Biznismen je izjavio kako je ovime želeo da pokaže kako mu je dosta obećanja političara u poslednjih 30 godina.

"Želim autoput ovde, u svom regionu. Ovde, u Sučavi, u svom gradu", izjavio je mreži Euronews.

Uz to je pozvao druge biznismene i građane da podrže kampanju "Rumunija želi autoputeve!"

Rumunija trenutno ima 805 kilometara autoputeva, a do kraja godine bi trebala dobiti još 118 kilometara, ako se obistine obećanja vlasti.

Pored kvantiteta, problem je i kvalitet puteva našeg istočnog suseda.

Prema izveštaju Evropske komisije, Rumunija ima najviše povređenih na putevima u celoj Evropskoj Uniji, a samo tokom 2017. više od 1.900 ljudi je poginulo na njihovim putevima, a kao glavni krivac se izdvaja užasno stanje putne mreže, prenosi Euronews.

Autoputevi u Srbiji

Krajem prošle godine u našoj zemlji u funkciji je bilo 792 kilometra autoputeva.

U planu je završetak autoputa od Beograda preko Preljine i Požege do granice sa Crnom Gorom (ostalo je još 205 km), kao i izgradnja dva nova autoputa – od Preljine preko Kraljeva do Pojata, u dužini od 112 km i autoputa Beograd – Sarajevo.

"Konkretni radovi na autoputu Beograd – Bijeljina – Sarajevo, na sekciji Kuzmin – Sremska Rača, najverovatnije od mosta preko Save, počinju u drugoj polovini juna, oko Vidovdana. Tada krećemo u izvođenje radova na autoputu Beograd – Bijeljina – Banjaluka i Beograd – Bijeljina – Sarajevo", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti