mondo.rs,Tanjug

Osumnjičeni za upad u RTS brane se sa slobode!

Autor:

Viši sud u Beogradu je nakon saslušanja oslobodio trojicu učesnika protesta osumnjičenih za krivično delo nasilničkog ponašanja i odbio predlog da im se odredi pritvor. Apelacioni sud ukinuo kazne petorici mladića.

77
A- A A+
rts opozicija upad Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje kojim je odbio predlog za određivanje pritvora prema U.S, M.P. i M.Č, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Jedan od osumnjičenih tereti se za unošenje motorne testere, drugi za panj, a treći da je razbio staklo na ulazu u RTS tokom protesta opozicije u subotu.

Oni se terete za krivično delo nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi ili javnom skupu za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Protiv ovog rešenja Više javno tužilaštvo u Beogradu može izjaviti žalbu krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

APELACIONI SUD UKINUO KAZNE PETORICI OSUĐENIH

Prekršajni apelacioni sud ukinuo je i zatvorske kazne petorici muškaraca koji su u nedelju osuđeni za prekršaje u vezi sa upadom u zgradu RTS-a. Oni su u toku večeri pušteni iz zatvora u Padinskoj skeli.

Naime, ovaj sud je usvojio žalbe svih pet osuđenih, ukinuo prvostepene presude Prekršajnog suda u Beogradu i naložio ponavljanje postupka, saznaje Tanjug.

Ukinutim presudama šest okrivljenih su u nedelju bili osuđeni u hitnom postupku na zatvorske kazne od 30 dana, zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, odnosno "drskog i bezobzirnog ponašanja u grupi".

Jedan od šest okrivljenih međutim nije još primio prvostepenu presudu pa se nije ni žalio, a nije ni bio upućen u zatvor.

Prekršaj se desio tokom protesta "Jedan od pet miliona" kada su u vreme emitovanja drugog Dnevnika RTS 16. marta demonstranti upali u zgradu RTS, predvođeni liderima dela opozicije.

Vučić je juče zatražio od nadležnih organa da oslobode sve uhapšene tokom demonstracija opozicije kada su upali u zgradu Radio-televizije Srbije.

On je rekao da će sutra pogledati ove krivične predmete, ali da ne želi ništa da prejudicira dok se ne upozna sa detaljima slučaja.

Predsednik Republike ima mogućnost da abolira osumnjičene za izvršenje krivičnog dela od daljeg krivičnog gonjenja, a postupak za aboliciju, koja je regulisana Zakonom o pomilovanju, pokreće se samo po službenoj dužnosti, odnosno može da ga pokrene samo ministar pravde.

Kada je u pitanju pomilovanje od kazne već pravosnažno osuđenih, tada pomilovanje daje predsednik Republike ali na molbu osuđenika ili njegovog zastupnika sudu. Sud molbu sa svojim mišljenjem prosleđuje ministru pravde a on sa svojim mišljenjem predsedniku Republike. Postupak pomilovanja može da pokrene i ministar pravde, po službenoj dužnosti.

Kada su u pitanju prekršajno osuđeni nema mogućnosti abolicije (od prekršajnog gonjena) niti pomilovanja (nakon izrečene kazne), zbog čega je i predsednik Vučić rekao da se nada da će Apelacioni prekršajni sud uvažiti njihove žalbe, osloboditi ih i pustiti iz zatvora.

Poznat je slučaj abolicije iz 2012. godine, kada je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao od krivičnog gonjenja nekadašnjeg predsednika FK Crvena zvezda Dragana Džajića i druge osumnjičene za zloupotrebe sa transferima fudbalera.

Čuven je i slučaj Aleksandra Rankovića, koji je aboliran odlukom Josipa Broza Tita na 4. brionskom plenumu od krivičnog gonjenja za slučaj prisluškivanja".

Pročitajte još:

Tužilaštvo traži pritvor osumnjičenima za upad u RTS

Vučić: Upad u RTS zbog istrage tajkuna (VIDEO)

Žandarmerija izvela demonstrante iz RTS-a (FOTO)

Povezano

Sve vesti