Tanjug

Nemačka sprema novo rešenje za Kosovo?

Autor:

Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je jasnu poruku Beogradu i Prištini preko svojih izaslanika Jana Hekera i Matijasa Litenberga da kosovsko pitanje mora biti rešeno na način koji odgovara Berlinu, piše štampa.

Nemačka sprema novo rešenje za Kosovo?  Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber


Ponuda koju su izneli suprotna je podeli pokrajine na čemu insistira američki predsednik Donald Tramp, navodi Srpski telegraf.

List, pozivajući se na diplomatske izvore, navodi da Berlin traži od Beograda i Prištine da ne rade ništa do maja ili juna kada se završava izborni ciklus u Evropskom parlamentu, posle čega bi Nemačka inicirala sastanak i ponudila rešenje.

VUČIĆ DANAS U NEMAČKOJ

Pedsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Saveznoj Republici Nemačkoj, saopšteno je iz njegovog kabineta. Vučić će se sastati sa predsednikom Vlade pokrajine Donja Saksonija Štefanom Vajlom.

Nemačka završava dokument s kojim bi izašla pred Beograd i Prištinu, a iz razmatranja su isključeni podela ili razgraničenje, navodi list i dodaje da je ono što nude Srbima na severu pokrajine autonomija i status kao što ima Republika Srpska.

 "To je igra koju Nemci igraju otkako se Amerika umešala u celu priču. Ne odgovara im to što su Tramp i Vašington spremni da uvaže interese Srbije. Deklarativno se svi zalažu za ukidanje taksi od 100 odsto koje su uveli (Ramuš) Haradinaj i njegova vlada, a ispod žita ohrabruju Haradinaja da nastavi s tom ludačkom politikom", navodi izvor lista.

U tekstu se podseća da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u nekoliko navrata isticao da se pre svih Nemačka i Velika Britanija protive postizanju kompromisa Beograda i Prištine, kao i da je Nemačka protiv ukidanja taksi i nastavka dijaloga pre evropskih izbora.

"Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradu kad može iz Berlina. Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više s Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće", rekao je Dačić i dodao da to što su Albanci usvojili platformu znači da neće nikakvog kompromisa.

BOLNA SEĆANJA: Dan kada je gorelo Kosovo

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.