mondo.rs,Tanjug

Da li će Slovenija povući priznanje Kosova?

Autor:

Predsednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti podneo je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta zahtev da Slovenija povuče priznanje Kosova.

30
A- A A+
srbija kosovo zastava zastave pokrivalica Foto: MONDO/Mario Milojević

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miroslav Cerar je ranije danas, s tim u vezi, izjavio da Slovenija ne odustaje od priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, ali je priznao da ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Kako prenosi STA, na pitanje namerava li slovenačka vlada da odstupi od priznanja Kosova, koje mu je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku postavio Jelinčić, Cerar je odgovorio da takve namere ne postoje.

"Mislim da smo Kosovo opravdano priznali kao državu", kazao je Cerar, ali dodao da je Slovenija svesna da ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Slovenija: Traže povlačenje priznanja Kosova

Kao i većina ostalih članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova, Slovenija je to učinila u prvoj polovini 2008. godine, za vreme svog šestomesečnog predsedavanja EU, navodi STA.

Slovenački poslanik i potpredsednik Slovenačke nacionalne stranke Jani Ivanuša izjavio je nedavno da je povlačenje prizanja kosovske nezavisnosti realan proces u okvirima Evropske unije i dodao da će novo rukovodstvo Unije, nakon izbora u maju, ponovo preispitati pravce njenog kretanja.

Ivanuša je na međunarodnoj konferenciji "Kosovo i Metohija u novoj Evropi", pre dva dana u Beogradu, u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici, istakao da je kosovsko pitanje važno jer je došlo do novih kretanja u evropskoj politici.

Povezano

Sve vesti