mondo.rs,mondo.ba

BiH reaguje: "Neka trune", "malo je i 1000 godina"

Autor:

Mediji u Federaciji BiH nisu štedeli teške reči prateći izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću u Hagu. Reagovao i glumac Emir Hadžihafizbegović: "Za takvog stvora malo je i hiljadu godina".

109
A- A A+
Karadžić Foto: www.mondo.ba

"Dnevni avaz" je političkog lidera bosanskih Srba u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji nazvao "krvnikom", a ovaj dnevni list je na svom portalu direktno prenosio i organizovano iščekivanje izricanja presude u Sarajevu.

Na istom portalu objavljena je i vest da je nakon što je Karadžić osuđen na doživotni zatvor (prethodno je kazna zatvora bila 40 godina), u sarajevskoj skupštini Adel Šabanović počeo da uzvikuje: "Alahu, kazni zločinca".

Član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je ovom presudom "pravda bar delimično zadovoljena" i da je za "svo zlo odgovarao njegov glavni kreator".

"Ne postoji primerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji pokušavaju da ga na različite načine rehabilituju, te i dalje nastavljaju da propagiraju ideologiju mržnje. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodelo ne ostaje nekažnjeno", rekao je Komšić.

Mediji u BiH prenose i izjavu bivšeg komadanta takozvane Armije BiH Nasera Orića, koga je, inače, taj isti Haški tribunal oslobodio.

Orić je rekao da je Karadžić zaslužio da "trune u zatvoru".

"Iako nikad nisam komentarisao odluke Suda i sudija, moj stav je da Karadžićeva doživotna robija ne predstavlja izraz pravde, prosto zato što ovaj zločinac nije osuđen za zločine genocida u drugim opštinama BiH, gde su se događale masovne egzekucije Bošnjaka i Hrvata, posebno u Prijedoru, kao i to da Srbija nije obuhvaćena udruženim zločinačkim poduhvatom. Mislim da je ovo svestan propust Tužilaštva koje, iz čudnih razloga, nije ponudilo dokaze za genocid u šest opština u BiH, posebno dokaze za učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu pod čijim su se vojnim i političkim pokroviteljstvom događali svi zločini u BiH pa i genocid u Srebrenici. Ovo ide na obraz Tužilaštva, ali i naših 'mudraca' koji su dozvolili da se Tužilaštvo u Hagu tako ponaša", rekao je Orić.

Glumac Emir Hadžihafizbegović rekao je da "stvorovi poput Karadžića ne pripadaju ljudskoj vrsti".

"Tako da mi je teško da komentarišem odluke suda koji sudi stvorovima. Malo mu je i hiljadu godina! Toliko žive stvorovi. Zločin nema nacionalni prefiks. On ima prefiks stvorova. Nestali dabogda!", povikao je Hadžihafizbegović.

Presuda je uživo praćena i u Potočarima kod Srebrenice, a mediji u Federacji BiH javljaju da su "Majke Srebrenice" plakale od sreće.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.