Krajišnik i Vučurević: Presuda pod prisilom Zapada

Nekadašnji predsednik Narodne skupštine RS, Momčilo Krajišnik, kaže da će ovakva presuda Karadžiću doneti mnogo više štete nego koristi, a ratni gradonačelnik Trebinja, Božidar Vučurević, kaže da Hag sudi kako kažu London i Vašington.

3
A- A A+

radovan karadžić, hag, osuđen Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong, Pool

"Presuda je strašna, ne samo zbog kazne, već i zato što ona nikome neće doneti koristi, već mnogo štete", rekao je Krajišnik za Sputnjik.

Nekadašnji blizak saradnik bivšeg predsednika RS izjavio je kako ne razume zašto nijedan Karadžićev zahtev nije uvažen.

"Bio sam sudionik svih aktivnosti koje je Karadžić obavljao i znam da nikada nije zagovarao zločine, nikada ih nije podržavao i nikada ih nije vršio", rekao je Krajišnik.

KARADŽIĆU DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA!

Ratni gradonačelnik Trebinja, Božidar Vučurević, rekao je Srni da ga drugostepena presuda nije iznenadila, jer zna da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu samo izvršava naređenja srpskih neprijatelja među kojima prednjače London i Vašington.

"Haški tribunal je smješten u Hagu u Holandiji, ali on ne treba da nosi takvo ime, jer on, zapravo ne sudi, već samo vodi sporove po scenariju srpskih neprijatelja koji i donose sramne presude istaknutim Srbima", rekao je Vučurević.

Ovako je Karadžić saslušao presudu (VIDEO)

"I danas posjedujem dokument u kome predsednik Karadžić naređuje da se u vreme Bajrama i katoličkog Božića ne sme pucati ukoliko to nije neophodno za nužnu odbranu", naveo je Vučurević.

On je podsetio da su, za razliku od Srba, hrvatsko-muslimanske snage u dva navrata napale opštinu Nevesinje na Mitrovdan, znajući da je to u ovom mestu poseban praznik.

Začuđujuće je, istakao je on, i da su iz Hrvatske proterani svi Srbi, te počinjeni teški zločini, ali da Haški tribunal to nije prepoznao, već da je zločince oslobodio.

"Ni u Federaciji BiH danas nema Srba. Ali zato, u Srpskoj danas žive i Srbi i Bošnjaci i Hrvati", poručio je Vučurević.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Povezano

Sve vesti