Fonet

Beogradska gondola pred Ustavnim sudom

Autor:

Inicijativa "Ne davimo Beograd" podnela je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti plana detaljne regulacije kojim je Skupština grada Beograda omogućila izgradnju gondole od Ušća do Kalemegdana.

16
A- A A+
gondola Foto: MONDO/Jelena Stokić

Uz zahtev za ocenu ustavnosti stoji i zahtev da se hitno obustavi izvršenje akcija koje mogu biti preduzete na osnovu tog plana do donošenja rešenja Ustavnog suda.

Inicijativa je u saopštenju ocenila da je plan suprotan Zakonu o planiranju i izgradnji i da je njegovim usvajanjem Skupština grada zloupotrebila svoja ovlašćenja i "uzurpirala ovašćenja državnih organa nadležnih za ocenjivanje usklađenosti dokumenata", čime je prekršen i Ustav Srbije.

Izvor: MONDO

"Stručnjaci odredili da gondola bude na Kalemegdanu"

U saopštenju se navodi da je izgradnja gondole zabranjena odredbama Plana generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave - grad Beograd, kao i odredbama Generalnog urbanističkog plana Beograda.

Protest na Kalemegdanu zbog stabala (FOTO, VIDEO)

"Izgradnja gondole je još jedan u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, a njegov izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju beogradskog priobalja, zaštićenih vizura, zelenila parka Ušće i najvrednijeg spomenika kulture - Beogradske tvrđave", ocenila je Inicijativa.

Povezano

Sve vesti