Fonet

Tramp: Golanska visoravan je izraelska

Autor:

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donad Tramp poručio je danas da je vreme da se Izraelu prizna suverenitet nad Golanskom visoravni.

13
A- A A+

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh Donald Tramp


Posle 52 godine važno je da SAD priznaju kontrolu Izraela u oblasti koja za njega ima kritični strateški i bezbednosni značaj, a značajna je i za stabilnost regiona, napisao je Tramp na Twitteru, prenosi AP.


Njegova poruka došla je u trenutku kada je američki državni sekretar Majk Pompeo stigao u posetu Izraelu. On, međutim, nije želeo da komentariše Trampovu izjavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je večeras izjavu Trampa i nazvao je "prazničnim čudom".

On je rekao da Trampova deklaracija ima isti istorijski značaj kao i priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i izlazak SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, prenosi AP.

Trampova izjava dolazi u vreme kada jevrejska država slavi praznik Purim, kojim se obeležava pobeda Jevreja nad tiranijom Persije, a Netanijahu je rekao da savremeni Iran koristi Siriju kao platformu protiv Izraela i nazvao Trampovu izjavu "novim čudom Purima".

"Poruka koju Tramp šalje svetu jeste da SAD podržavaju Izrael", rekao je Netanijahu na konferenciji sa Pompeom.

Netanjahu je ranije optužio Iran da pokušava da stvori terorističku mrežu koja bi ugrožavala Izrael sa Golanske visoravni i to je iskoristio da ponovi da mu je cilj da međunarodna zajednica Tel Avivu prizna suverenitit nad tom teritorijom.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Raketama na Damask! (FOTO, VIDEO)!

Povezano

Sve vesti