mondo.rs

Niste odrasli sve dok...

Autor:

Prema zakonu, kada napunite 18 godina, vi ste odrastao čovek. Ali, malo ko se u tim godinama zaista tako i oseća...

Niste odrasli sve dok... Foto: Guliver/Getty Images/nicoletaionescu

Ako porazgovarate sa mladim ljudima u dvadesetim godinama, retko ko od njih će vam reći da se oseća kao odrastao čovek. Naučnici i tvrde da u tim godinama još uvek nismo odrasli, već da se zaista odraslim možemo smatrati tek u tridesetim godinama.

Bez obzira na to što sami peglate veš ili možda sami i zarađujete, stručnjaci tvrde da se tek u tridesetim možete smatrati odraslim čovekom jer se do tada mozak još uvek menja i adaptira.

"Ono što zapravo želimo da kažemo je da je definicija toga kada iz detinjstva prelazite u odraslo doba prilično apsurdna. To je malo duža tranzicija, za koju je potrebno otprilike tri decenije", kaže profesor Piter Džons sa Kembridža.

Ono što on želi da kaže je da nije baš tako jednostavno postati odrastao čovek jer i posle 18. godine ljudi nastavljaju da se menjaju i napreduju.

U našem mozgu se u tinejdžerskim godinama dešavaju mnoge promene – razvijaju se i povezuju neuroni, ali taj proces se nastavlja sve do 30. rođendan.

S obzirom na to da neki odrasle ljude "prepoznaju" po tome što imaju posao, samostalni su, imaju svoju porodicu, a za druge ste odrasli čim postanete punoletni, nije ni čudo ako vas ta definicija odraslog malo zbuni.

Šta je za vas odrastao čovek?

Povezano

Sve vesti