Tanjug

"Port Dubai" kupio Luku Novi Sad

Autor:

Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije "Luke Novi Sad" proglasila je uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija "P&O Ports Dubai" dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.

9
A- A A+
žeželjev most, zezeljev most, novi sad, novisad, most novi sad Foto: MONDO/Milutin Vujičić

Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra.

"Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima. Mi smo danas proglasili kupca 'Luke Novi Sad' i to će biti 'Port Dubai', deo grupe 'DP World' iz Dubaija", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Dodao je da će investicija u naredne tri godine biti preko 15 miliona evra, i da je to obaveza u skladu sa pozivom i ugovorom koji će biti potpisan u narednih nekoliko dana.

"Od toga negde oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu. Mi zaista verujemo da će ovo biti jedna veoma značajna stvar i za Grad Novi Sad, za celu Vojvodinu i za celu Srbiju", rekao je Stevanović.

Arapi ostali kandidati za Luku Novi Sad

Budući vlasnik "Luke Novi Sad" je, prema njegovim rečima, treći lučki operater na svetu i ovo mu je prvi izlazak na reku Dunav, što je, kaže, za nas od velikog značaja.

Državni sekretar je naveo i da je "Port Dubai" najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu i da je reč o ozbiljnoj kompaniji kada su u pitanju iznosi koji se tiču njenog prometa.

"Mislim da je ovo svakako velika stvar za našu zemlju i za delatnost koja se zove lučkom delatnošću", naglasio je Stevanović.

Dodao je da će u narednih par dana, posle odgovora Komisije za zaštitu konkurenije, biti potpisan ugovor.

Kada je reč o broju zaposlenih u kompaniji "Luka Novi Sad", Stevanović je rekao da, shodno ugovoru o privatizaciji, broj zaposlenih mora da ostane bar isti koliki je danas, ali da, imajući u vidu da se očekuju obiljne investicije i ozbiljan razvoj ove luke, postoji dosta razloga za uverenje da će broj zaposlenih kroz vreme biti i veći.

"Ponosni smo na činjenicu da je 'DP World' došao u Srbiju", poručio je državni sekretar.

Na pitanje zašto se išlo u privatizaciju luke u Novom Sadu, Stevanović je odgovorio da to što luka posluje profitabilno ne znači da posluje onako kako treba.

"Luka je zastarela i tehnološki poprilično devastirana", rekao je, dodajući da je njen kapacitet 2,5 miliona tona robe za pretovar, a da je uspevala da pretvorari oko milion tona.

Luka je, kaže, iziskivala ozbiljna ulaganja, što nije mogla da obezbedi, zbog čega bi se, kako je naglasio, kroz vreme svakako desilo da ode u stečaj ili bankrot.

P&O Ports Dubai, posluje u okviru holdinga DP World koji trenutno upravlja u 78 lučkih i kopnenih terminala u 40 zemalja širom sveta.

U prošloj godini njen profit je dostigao 1,27 milijardi dolara. Ima tim od preko 45.000 ljudi, a posluje u azijsko-pacifickom regionu, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, na Bliskom Istoku, u Evropi i Africi.

Takođe poseduje i upravlja flotom specijalizovanih plovila, uključujući tegljače, ledolomce i rečne barže koje obezbeđuju logistička rešenja za kupce u javnom i privatnom sektoru.

Svaki dan preveze 174.000 kontejnera.

Kompanija "DP World" je 2007. godine primljena na berzu Nasdak Dubai.

Predsednik i izvršni direktor holdinga je sultan Ahmed bin Sulajem.

Povezano

Sve vesti