MONDO/Agencije

UN i EU ne slede Trampa: Golan nije Izraelov

Portparolka EU za spoljne poslove, Maja Kocijančič, izjavila je danas da EU neće priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, kao što je to za SAD najavio tamošnji predsednik Donald Tramp. Ista poruka i iz UN.

9
A- A A+
golan,golanska visoravan Foto: Ilustracija MONDO/Googlemaps

U skladu sa međunarodnim pravom, EU ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijama koje je okupirao od jula 1967. godine, uključujući Golansku visoravan, i ne smatra ih delom teritorije Izraela, rekla je Maja Kocijančič.

Tramp: Golanska visoravan je izraelska

Tramp je 21. marta na Twitteru napisao da je vreme da SAD priznaju Golansku visoravan kao teritoriju Izraela.

Zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN, Farhan Hak, izjavio je danas da status Golanske visoravni ostaje nepromenjen, uprkos najavi američkogh predsednika Donalda Trampa.

"To je veoma konkretno izrečeno u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i u odgovarajućoj rezoluciji Generalne skupštine – status Golanske visoravni nije promenjen", rekao je Hak, prenosi Sputnjik.

Trampovu najavu su snažno osudili Sirija, Rusija, Iran i Turska, navode izaraelski mediji.

Da je Golanska visoravan sirijska teritorija koju je okupirao Izrael, rekla je i portparol nemačke vlade, Ulrike Demer.

"Ako se menjaju nacionalne granice, to se mora uraditi mirnim sredstvima i to između umešanih strana", rekla je Demerova.

I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je rekla da je promena statusa Golanske visoravni bez odluke Saveta bezbednosti direktno narušavanje odluka UN.

Tokom šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo Siriji Golansku visoravan i okupirao je, a 1981. godine jednostrano je anektirao.

U decembru 1981. godine Savet bezbednosti UN je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj je utvrđeno da odluka Izraela da uspostavlja svoje zakone, jurisdikciju i upravu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni nije važeća i nema međunarodnu pravnu snagu".

Povezano

Sve vesti