Do juna još 10 elektropunjača na Koridoru 10

Autor:

Ovo najavljuje ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Do sada je postavljeno pet elektropunjača u Srbiji. U Srbiji registrovano oko 400 hibridnih i električnih vozila.

0
A- A A+
punjači za električne automobile, punjači, električni automobili, garaža, obilićev venac Foto: MONDO/Marko Tanasković punjači za električne automobile u garaži u Beogradu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je danas reči svog kolege, ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da se razmišlja o subvencijama za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Takođe, saopštila je da će do 1. juna na Koridoru 10 biti postavljeno još 10 elektropunjača, a trenutno ih je pet na tom Koridoru.

"Krenuli smo pomalo stidljivo, sa pet punjača na Koridoru 10, a do 1. juna biće postavljeno još 10. Pored toga, Vlada će razmotriti i subvencije za kupovinu hibridnih i električnih automobila", rekla je Mihajlović na Sajmu automobila u Beogradu i istakla da nema ničeg važnije od zaštite prirode i podizanja kvaliteta života.

Mihajlović je navela da u Srbiji trenutno ima manje od 200 registrovanih električnih automobila i nešto više od 200 hibridnih, u odnosu na oko dva i po miliona ukupno registrovanih vozila.

"Sigurna sam da će sa svim što radimo u infrastrukturi i ovi pokazatelji biti sve bolji", rekla je ministarka i dodala da su do pre dve, tri godine glavna tema bile rupe na putevima, te da se tada nije mnogo bavilo onim što je budućnost i što su nove tehnologije i da se to sada menja.

Srbija i dalje bez subvencija za hibride i EV

Naglasila je da je neophodno da i infrastruktura na autoputevima bude kao u svim razvijenim zemljama Evrope, budući na veliki broj automobila koji prolaze kroz Srbiju.

Navela je da se očekuje da će ove godine kroz Srbiju proći 60 miliona automobila, što je za oko 20 miliona više nego pre četiri godine.

Naa 54. Međunarodnom Salonu automobila ona je uručila priznanje za auto godine 2019. koji je po oceni žirija pežo 508.

Uručila je i dve specijalne nagrade - Tojoti za najprodavaniji model hibridnog automobila i Folksvagenu za najprodavaniji model električnog automobila, u izboru Asocijacije automobilskih novinara Srbije i Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

MONDO TV PRILOG O ELEKTRIČNIM i HIBRIDNIM AUTOMOBILIMA

Izvor: YouTube/MONDO portal

Povezano

Sve vesti